Opravdu je v zelenině a ovoci méně vitaminů než před lety?

Opravdu je v zelenině a ovoci méně vitaminů než před lety?

15.01.2019 Jana Čiháková

Tvrdí se, že ovoce a zelenina už nejsou to, co bývaly. Obsah cenných živin prý významně poklesl, a to kvůli použití pesticidů, které mají zajistit vyšší výnos. Jenže, co když je pravda někde napůl?

Od 40. let se říká, že výnosy produkované hnojením, zavlažováním a jinými environmentálními prostředky používanými v průmyslovém zemědělství, mají tendenci snižovat koncentrace minerálních látek v plodinách.

Existuje studie na malinách, podle které použití fosforu ke hnojení sice zvyšuje výnos, ale zároveň snižuje koncentraci osmi dalších minerállích látek až o 50 procent nebo vědecké práce, které poukázaly, že se od roku 1985 do roku 2002, u rajčat snížil obsah vápníku o 78 %, u brokolice o 73 % a nižší hodnoty měl i vitamin C . Pokles byl zaznamenán i u jablek, a to o 60 % a u jahod o 87 %. Někteří odborníci také tvrdí, že ke snížení koncentrace živin v ovoci a zelenině přispívá i pěstování ve sklenících, kde plodiny nepřicházejí do kontaktu s půdou.

JE VŠE, CO VYROSTE V TEPLE DOBRÉ?

Bezproblémové nejsou ani exotické plody. Citrusy nebo banány sice rostou v ideálních podmínkách, ale jsou podtržené. Tyto plody se sklízí nedozrálé a dozrávají až v umělé atmosféře cestou do světa. Navíc obsahují i více kyselin, které mohou například u dětí nebo starších osob dráždit žaludek.

KDE JE PRAVDA?

Tvrdit, že dnešní ovoce má nižší obsah některých minerálních látek či stopových prvků, nelze. Nutno přihlédnout k faktu, že dřívější metody byly zcela jiné než dnes a není proto možné porovnávat výsledky stanovené před lety s těmi současnými. Také bychom museli porovnávat stejné odrůdy a za stejných podmínek. 

Všechna u nás dostupná hnojiva jsou navíc velmi pečlivě hlídaná a používají se v takových koncentracích, aby byly dopady na kvalitu ovoce a zeleniny co možná nejnižší. Navíc lze kupovat ovoce a zeleninu v BIO kvalitě.

Je vhodné zaměřit se na sezónní druhy. Nyní v zimě jsou například citrusové plody zcela nevhodné, jelikož ochlazují. Je třeba mít stále na paměti, že ovoce a zelenina jsou stále velmi důležitou součástí jídelníčku!!! a pro tělo jsou nepostradatelné.


Mohlo by vás zajímat

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.