Olomoucké tvarůžky „zrály“ v Bruselu celých šest let

Olomoucké tvarůžky „zrály“ v Bruselu celých šest let

01.07.2010 Tomáš Miškovský

Němci a Rakušané na lopatkách! Vleklý spor o tvarůžky se po šesti letech konečně dočkal svého rozuzlení. Bruselský výbor pro zeměpisná označení se první červencový den kvalifikovanou většinou hlasů vyslovil ve prospěch zeměpisné ochrany Olomouckých tvarůžků v Evropské unii.

Výsledek hlasování je závazný pro Evropskou komisi, jejíž rozhodnutí o udělení zeměpisné ochrany bude jen formalitou. Olomoucké tvarůžky tak rozšíří řady českých zeměpisně chráněných specialit v EU.

„Jedná se o historický okamžik triumfu českého Davida nad německo-rakouským Goliášem,“ připomíná europoslanec Jan Březina nutnost vypořádat se s námitkami ze strany Německa a Rakouska.

sy

„Žádost o přiznání zeměpisného označení Olomoucké tvarůžky byla naštěstí posouzena věcně a nezaujatě. Tváří v tvář evropské legislativě a jejím jasným kritériím pro přiznání zeměpisné ochrany se německé a rakouské námitky založené na vyvolání pocitu viny za odsun sudetských Němců sesypaly jako domeček z karet,“ komentuje čtvrteční průlomové rozhodnutí Březina, který se v Bruselu za Olomoucké tvarůžky všemi dostupnými prostředky zasazoval a vzal si žádost od okamžiku jejího podání takříkajíc politicky pod svá křídla.

„Tento den se rovněž zapíše zlatým písmem do dějin naší unijní diplomacie. Vytrvalost a obratnost našich vyjednavačů má výrazný podíl na tom, že šestileté úsilí o získání zeměpisné ochrany pro Olomoucké tvarůžky je příběhem se šťastným koncem,“ vyzdvihuje Březina podíl českých diplomatů na úspěšném výsledku. Březina připomíná, že cesta chuťového i pachového klenotu k zeměpisné ochraně byla trnitá, vždyť žádost o jejich zeměpisnou ochranu je stará jako naše členství v EU.

Jihočeská nivaKdyž navíc v roce 2008 Rakousko a Německo vznesly námitky, bylo jasné, že náš čeká tuhý boj, zvláště když Evropská komise zvolila strategii mrtvého brouka, protože nechtěla zasahovat do citlivého sporu o výklad poválečných dějinných událostí. Nakonec se však po dlouhém období úporné zákopové války podařilo odpor Rakušanů a Němců zlomit.

„Součástí přijatého řešení je dohoda o pětiletém přechodném období pro používání názvu Olmützer Quargel na území Rakouska a Německa. Význam přechodného období spatřuji v tom, že Němcům a Rakušanům umožní psychicky se vyrovnat s výlučností vazby tvarůžků na olomoucký region a zároveň opustit mylnou představu, že výrobu tvarůžků mimo české území lze odůvodnit poválečným odsunem sudetských Němců. Důležité je, že Němci a Rakušané nebudou moci své napodobeniny vyvážet na český, ale ani evropský trh, a tak nekale konkurovat pravým Olomouckým tvarůžkům,“ vyjadřuje spokojenost s dosaženým výsledkem Březina.český eidam

Březina podotýká, že úspěch Olomouckých tvarůžků přichází půl roku po přiznání zeměpisné ochrany Jihočeské Nivě.

„Na poli sýrů se nám v poslední době nad očekávání daří. Po triumfálním evropském tažení nivy a tvarůžků zbývá ještě obhájit zájmy českého eidamu proti sebevědomému Holandsku, aby byla mozaika našich sýrařských úspěchů kompletní,“ připomíná Březina závěrem české námitky proti registraci Holandského eidamu a goudy.


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.