OLIVOVÝ OLEJ ZAS TAKOVÁ VÝHRA NENÍ: ZJISTILI JSME PROČ

OLIVOVÝ OLEJ ZAS TAKOVÁ VÝHRA NENÍ: ZJISTILI JSME PROČ

04.12.2023 Jana Čiháková

Tekuté zlato, Král olejů anebo Boží dar. To všechno jsou bezesporu libozvučná jména, která si olivový olej vydobyl za svá léta na výsluní. Právem? Možná jen s notnou dávkou pochybností a také velkým smyslem pro představivost. Z výsledků šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce je zřejmé, že to zas takový zázrak není – zázračně si maximálně udržují svou dobrou pověst.

Olivový olej je doménou středomořské stravy, která je obecně celosvětově považována za zdraví prospěšnou a utváří vzor pro ideální způsob stravování v případě, že se chtějí spotřebitelé dožít vysokého věku, skvělé kondice a plného zdraví tak, jako například lidé žijící v magických oblastech Blue Zones. Ovšem ani země, které patří mezi kolébku proslulého způsobu stravování, nejsou zárukou toho, že vše, co se v nich vyprodukuje, je možné s čistým svědomím doporučit ke konzumaci, případně dosahuje deklarovaných kvalit. A právě olivové oleje jsou ukázkovým případem, jak mají některé výrobky punc „superpotraviny“, aniž by si to jakkoli zasloužily. 

EXTRA PANENSKÝ A EXTRA DRAHÝ

V obecném povědomí převládá názor, že extra panenské olivové oleje patří na piedestal všech přijímaných tuků a výrobci si za svůj poklad nechávají i řádně zaplatit. Průměrná cena za litr mnohdy převyšuje i 300 korun, což je ve srovnání například s olejem řepkovým minimálně trojnásobná částka. Úsměvný je ale fakt, že většinu olivových olejů by ty řepkové svými fyzikálními vlastnostmi, stejně jako pozitivními účinky na lidské zdraví, strčily do kapsy. Bohužel nemají žádné zajímavé přívlastky ani líbivé, luxusní obaly, které by je předurčovaly k nálepce exkluzivní potraviny. Vynikají ale zcela bezprizorně svým složením.

DOBRÁ ČESKÁ ŘEPKA

Řepkové oleje mají příznivější obsah nasycených mastných kyselin, které je vhodné v České republice dlouhodobě snižovat, a zároveň splňují i požadavek na zvýšení příjmu omega 3 polynenasycených mastných kyselin ve stravě, kterých je naopak u běžného obyvatele České republiky nedostatek. Olej, který lze prohlásit za vhodný ke každodenní konzumaci, protože navyšuje nedostatečnou látku, musí mít % referenční hodnoty příjmu omega 3 polynenasycených mastných kyselin vyšší než obdobné procento z tuku. Jak ukázal rozsáhlý test olejů, který CZ TEST ve spolupráci s Potravinářskou komorou ČR realizoval předloni, tento požadavek splnily výhradně oleje řepkové – olivové oleje obecně spočinuly právě na ocásku testovaných výrobků.

K upřednostňování řepkového oleje před olivovým se přiklání i přední český odborník Doc. Ing. Jiří Brát, CsC, který patří mezi členy oborové rady Technologie potravin VŠCHT, též členy správní rady VCJ a je i autorem řady vědeckých publikací u nás i v zahraničí. „Řepkový olej obsahuje cca 10 % kyseliny linoleové z řady omega 3, a proto patří mezi nejlepší zdroje ve stravě těchto obecně nedostatkových mastných kyselin. Obsah nasycených mastných kyselin v řepkovém oleji je nejnižší z běžných olejů na trhu. Proto je z hlediska celkového složení mastných kyselin považován odborníky na výživu za jeden z nejlepších komerčně dostupných olejů,“ shrnul závěry v publikaci České technologické platformy pro potraviny.

TOTÁLNÍ PROPADÁK

V další neprospěch olivových olejů mluví navíc i šetření orgánů Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která prokázala, že některé olivové oleje, označené jako Extra virgin, nemají žádné předpoklady pro používání tohoto označení. Za normálních okolností by měly spotřebiteli zaručit obsah volných mastných kyselin v množství menším než 0,8 g na 100 g, v případě panenských olejů pak do 2 g na 100 g. Olivové oleje při hodnocení ovšem neodpovídaly označení „extra panenské“ - ve skutečnosti šlo o oleje nižší kategorie – nebo měly nesprávně uvedené údaje na obalu. Jeden z hodnocených vzorků dokonce odpovídal kategorii „lampantový olej“, který nelze jako potravinu nabízet.

„Inspektoři odebrali na tuzemském trhu k analýzám celkem 20 vzorků olivových olejů různých zemí původu. Cílem akce SZPI bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje splňují fyzikální, chemické a senzorické parametry stanovené nařízením Komise (EHS) 2568/91 a požadavky dalších předpisů. Analýzy, které SZPI uskutečnila v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZPI, potvrdily, že u 5 vzorků nešlo o „extra panenské“ oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale o nižší třídu kvality olejů. Tuzemští spotřebitelé tak byli klamáni nepravdivou deklarací na etiketě. U celkem 5 dalších vzorků inspektoři konstatovali nedostatky v označení olejů,“ shrnul výsledky kontrol Bc. Marek Bartík, referent mediální komunikace SZPI. Připomněl také, že Potravinářská inspekce bude v kontrole jakosti a bezpečnosti olivových olejů pokračovat v nesnížené intenzitě i v příštím roce. 

RADĚJI NEBRAT

Výsledky nevyhovujících olivových olejů jsou nyní dostupné na platformě SZPI Potraviny na pranýři (www.potravinynapranyri.cz), kde si spotřebitelé mohou prohlédnout výrobky i vyfotografované. Za nevyhovující prohlásily kontroly například olej Borges Extra virgin, Costa d´Oro Extra virgin olive oil, OLITALIA EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ, HERMES Premium extra panenský olivový olej, Latzimas Bio extra panenský olivový olej, Olivie extra virgin Extra panenský olivový olej anebo Extra panenský olivový olej, Arbequina, zn. Lozano Červenka. Oleje byly původem ze zemí, které se pyšní vysokou kvalitou výrobků tohoto charakteru, šlo o Španělsko či Řecko.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.