OBJEDNÁVÁTE SI V RESTAURACI PROSECCO, NEBO LEVNĚJŠÍ

OBJEDNÁVÁTE SI V RESTAURACI PROSECCO, NEBO LEVNĚJŠÍ "PŘÍBUZNÉ"?

29.06.2023 Jana Čiháková

Spotřebitelé by si měli dát pozor, když si někde v restauraci, vinárně či baru dávají perlivé víno s chráněným označením původu prosecco. Někteří provozovatelé totiž klamou zákazníky a falšují víno tím, že označí za prosecco i takové, které jím není, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Pokuty za tento prohřešek přitom nejsou nízké. Prosecco je mezi českými zákazníky oblíbené, ale aby bylo možné takto víno označit, musí splnit řadu podmínek. Klíčová je ta, že hrozny pro výrobu musí pocházet z oblasti zahrnující italské provincie Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Terst, Benátky a Vicenza. Zároveň se musí víno vyrobit i plnit v těchto italských provinciích. A nutné je také víno plnit do skleněných lahví, případně skleněných demižonů o objemu až 60 litrů.

Všechna jiná vína, která prodejce označí jako prosecco, jsou falšováním a klamáním zákazníka. A pokud je obsluha v podniku rozlévá, může to být pouze ze skleněné lahve. Kdyby spotřebitel chtěl vypít v restauraci celou láhev, musí být otevřena před ním. Chráněné označení původu funguje i v EU u výjimečných zemědělských produktů nebo potravin z určitého regionu či místa, jejichž jakost nebo vlastnosti jsou dány zvláštním zeměpisným prostředím.


Mohlo by vás zajímat

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.