Nový rok má první rekord: V Japonsku se vydražil obří tuňák

Nový rok má první rekord: V Japonsku se vydražil obří tuňák

05.01.2019 Jana Čiháková

Tuňák obecný o hmotnosti 278 kilogramů se vydražil v Tokiu za rekordních 333,6 milionu jenů (téměř 69 milionů Kč). Rybu vydražil japonský majitel řetězce sushi restaurací Kijoši Kimura. Předchozí rekordní cena byla z roku 2013 a byla zhruba poloviční, činila 155 milionů JPY, uvedla agentura AFP.

První aukce v novém roce je spíše propagační akcí a velkoobchodníci a majitelé sushi restaurací při ní obvykle platí za největší a nejlepší ryby obrovské částky, které neodpovídají běžné hodnotě rybího masa. V polovině prosince se cena za kilogram tuňáka pohybovala kolem 20.000 až 30.000 JPY (4100 až 6200 Kč), zatímco Kimura v aukci zaplatil za kilogram 1,2 milionu JPY (téměř 250.000 Kč). Navzdory přemístění trhu zůstal rituál aukce beze změny. Před úsvitem si kupující v gumových botách prohlédli gigantické čerstvé a zmražené ryby a překontrolovali jejich kvalitu. Aukce začala v 5:10 ráno místního času zazvoněním na zvonky.

Obliba tuňáka je na světě tak vysoká, že kvůli vyššímu výlovu v mořích těchto ryb ubývá a tuňák je nyní na seznamu ohrožených druhů. Japonci konzumují naprostou většinu tuňáka, který se ve světě vyloví. Většina ryb ulovených ve světových mořích také putuje do Japonska ke zpracování a spotřebě. V poslední době se ale Japonsko začalo podílet na projektech, jejichž cílem je zvýšit stavy tuňáka ve světových mořích.

Zdroj: ČTK


Mohlo by vás zajímat

SVÍTÁ NADĚJE PRO MALÉ BEZLEPKÁŘE: POVINNOST ŠKOL ZAJISTIT STRAVU VISÍ VE VZDUCHU

07.02.2024 | Stát chce uložit školám povinnost zajistit stravu pro celiaky a lidi s dalšími léčebnými dietami. Připravuje aktualizaci takzvaného spotřebního koše, jenž stanovuje výživové požadavky na jídla ve školních jídelnách. Na dnešní tiskové konferenci k metodice, jak je možné dětem dietní stravu zajistit, to řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková.

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.