regiony  

Nově oceněné výrobky v hradeckém kraji

Nově oceněné výrobky v hradeckém kraji

26.04.2013 ČTK

Značku Regionální potravina v Královéhradeckém kraji v letošním čtvrtém ročníku soutěže získalo devět výrobků. Mezi oceněnými jsou například Deštenský chléb z pekařství Karla Reznera, pivo Rychnovský kaštan z Podorlického pivovaru či Hovorkovy hořické trubičky.

O značku Regionální potravina se letos ucházelo 115 produktů od 41 výrobců. ČTK o tom informoval Ivo Konopa z hradecké Agrární komory, která soutěž v regionu koordinuje.

Značka Regionální potravina patří do kampaně, pomocí které ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s potravinami z jednotlivých krajů. Ocenění mají od odborné poroty získávat regionální výrobky vysoké jakosti a výjimečných chuťových vlastností. Značku mohou na čtyři roky dostat pouze malé a střední firmy, které mají nejvýše 250 zaměstnanců. Hradecký kraj byl prvním v zemi, kde se o letošní ocenění Regionální potravina soutěžilo. Letos nově oceněné výrobky budou v celé ČR známy do konce června. Zatím ocenění v ČR dostalo asi 280 produktů.

V hradeckém kraji není, s výjimkou cukrovaru České Meziříčí, potravinářská firma celostátního významu. Velké potravinářské podniky po roce 1989 většinou skončily, z větších zůstaly například masokombináty Skaličan a Jičín či Pivovar Náchod. Skončily mlékárny v Hradci Králové, Josefově, Trutnově, Novém Bydžově a Jičíně, pivovar v Hradci Králové, masokombináty v Březhradě a Vamberku či konzervárny Koli Holding z Nového Města nad Metují.

 

Oceněné výrobky v soutěži Regionální potravina 2013 v Královéhradeckém kraji:

  Kategorie: Oceněný výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas Krkonošský sulc - Zvičinské uzeniny a lahůdky s.r.o.
2. Masné výrobky trvanlivé Knížecí uherská klobása - Skaličan a.s.
3. Sýry včetně tvarohu Plotišťské tajemství - František Kejklíček
4. Mléčné výrobky ostatní Tvarohový dezert - Petr Sokol
5. Pekařské výrobky včetně těstovin Deštenský chléb- Karel Rezner
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Hovorkovy hořické trubičky - Milan Hovorka
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje Rychnovský kaštan 11° - Městský Podorlický pivovar s.r.o.
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Rakytník ovocná náplň - Ing. Pavel Cvrček
9. Ostatní Předměřická mouka pšeničná světlá hladká - Mlýny J. Voženílek spol. s r.o.


regio


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.