Nejvíce předsevzetí Čechů se týká zdravého a kvalitního jídla

Nejvíce předsevzetí Čechů se týká zdravého a kvalitního jídla

02.01.2019 Jana Čiháková

Podle dat agentury STEM/MARK nový rok ovládla předsevzetí týkající se zdravého životního stylu. Z 500 dotázaných 74 % žen odpovědělo, že chce zhubnout. Hned v závěsu se přání týkalo výběru zdravých a kvalitních potravin (62 %) a na třetí příčce pak končil slib, že budeme lépe dodržovat pitný režim (36 %).

Zdravý životní styl v nás rezonuje stále více. Otázka výběru potravin a skladby jídelníčku nabývá každým rokem na větší důležitosti. Oproti letů minulým, kdy se největší procento lidí zavázalo k tomu, že přestanou kouřit, budou více spát nebo si najdou lepší práci, jsme v otázce kvality potravin udělali významný skok. Co se ale zatím bohužel příliš nemění je vytrvalost. U více než 80 % lidí troskotají tyto snahy ještě během ledna. Jak tedy ale vydržet?

„Člověk hlavně musí mít silnou motivaci, důvod, proč chce něco změnit. Bez silné motivace se pak chuť a energie do změn ztrácí. Často odradí i první nezdary a že změna nejde podle plánu. To je spojené s tím, že by si člověk neměl dávat nereálné cíle např. zhubnu 10 kg za měsíc, to se mu nemusí zdravým způsobem povést. A to ho pak odradí,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

Nesnažte se o zázraky, buďte k sobě upřímní. Znáte se stinné stránky, své hranice. Raději si zatím dejte menší cíle, kterými si budujete cestu k těm těžším. Je lepší předsevzetí, které si dokážete lehce definovat, rozplánovat, a uvidíte tak i pokrok. To vás bude zároveň motivovat dále ve snažení.

Co také pomáhá, je říct o svém snažení ve svém okolí (rodině, přátelům, kolegům…) a poprosit je o podporu. Tím nad sebou budete mít určitou kontrolu a z předsevzetí se jednoduše nevymluvíte. Zároveň vás okolí nebude svádět. Když například hubnete, kolegové v práci vám nebudou nabízet zákusky. Pokud je třeba, stanovte si určitý plán, kdy na cílech budete pracovat, kdy uvidíte první změnu. Můžete si pro sebe vymyslet i systém odměn za každý pokrok.


Dále to jsou maličkosti jako stanovení si pořádku. Vaše přání a cíle si sepište a dejte na viditelné místo. Tak budete mít cíle neustále na očích.


Mohlo by vás zajímat

BOJUJETE S PŘÍJMEM VLÁKNINY? ZKUSTE TYTO TIPY

16.02.2024 | Podle průzkumů má většina lidí problém splnit hodnotu doporučeného denního příjmu vlákniny, který se pohybuje okolo 30 g/den pro dospělého člověka. Našemu trávicímu traktu však dělá dobře, když vlákninu zařazujeme průběžně a pravidelně. Tady je 6 tipů z praxe, kterými se můžete inspirovat a hned zítra jeden z nich vyzkoušet.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.