Nejlepší Českou biopotravinu roku 2012 je kozí biomáslo

Nejlepší Českou biopotravinu roku 2012 je kozí biomáslo

24.09.2012 Redakce

Soutěž Česká biopotravina roku 2012 zná vítěze. Českou biopotravinou roku 2012 je kozí biomáslo společnosti AMALTHEA, s. r. o., z Hvozdu u Prostějova v Olomouckém kraji. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo u příležitosti Bioakademie 2012, mezinárodní konference ekologického zemědělství v Lednici.

O titul Česká biopotravina roku 2012 se ucházelo celkem 83 biopotravin, což je nejvíce v historii soutěže. Posunutí termínu klání letos poprvé umožnilo účast sezónních produktů. Nechyběly proto například ovčí a kozí sýry nebo čerstvá zelenina. Rekordní zájem o soutěž byl především mezi ekologicky hospodařícími vinaři. Druhou nejvíce obsazenou kategorií byla kategorie Mléko a mléčné výrobky.

Celkový vítěz i vítěz kategorie Mléko a mléčné výrobky je kozí biomáslo vyráběné Blankou a Ivanem Hrbkovými přímo na ekofarmě ve Hvozdu. „Kozí biomáslo je luxusní výrobek. K výrobě kozího biomásla je nutné získat potřebné množství smetany, což je v případě kozího mléka náročnější. Kozí biomáslo je jemnější a lépe stravitelné, vhodné i pro děti,“ uvedl Ivan Hrbek.

kozi

Českou biopotravinu roku 2012 vybírala odborná komise v pondělí 17. září 2012 v Praze. Zasedla v kavárně v budově divadla Minor, a to ve složení: Michal Hugo Hromas - Rozinky a mandle, šéfkuchařa poradce pro gastronomii, Ing. Tomáš Tesař - náměstek ministra životního prostředí, Ing. Martin Leibl, PhD. - oddělení ekologického zemědělství Ministerstva zemědělství ČR, Kateřina Nesrstová – PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Věra Strnadová (foodblog U Věrušky v kuchyni), Julie Kalodová (Nazeleno.cz), Eva Klánová - Retail Info a Jan Valeška – PRO-BIO Liga.Porota posoudila na 52 vzorků biopotravin.

Následující den se sešla v Kutné Hoře komise degustátorů pod vedením pana Jiřího Čábelky, aby ohodnotila celkem 31 soutěžních vzorků bio vín.  Šampionem se stala Pálava 2011 výběr z hroznů od společnosti Gotberk, a. s., z Popic. Nejlepším bílým vínem je Hibernal 2007 PS od společnosti Vinselekt Michlovský, a. s. Nejlepším červeným vínem se stalo Rulandské modré 2011 vzh od společnosti Vinné sklepy Kutná Hora, s. r. o.

Nejúspěšnějším výrobcem biopotravin v letošním ročníku soutěže je Statek Tilia, s. r. o., z Radešova v Královéhradeckém kraji, neboť jeho výroky zvítězily hned ve třech kategoriích.

„Jsem velmi potěšena, že se sešlo velké množství výrobků, takže jsme mohli posoudit rozmanité produkty. Soutěž dokazuje, že v České republice existuje široká bioprodukce, i když ne vždy se jedná o masovou výrobu dostupnou v supermarketech,“ sdělila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců – organizátora soutěže.

Hrbkovi

Manželé Hrbkovi

Vítězové dílčích kategorií:

Mlýnské a pekárenské výrobky:
Statek Tilia, s. r. o. - Radešovský žitný chléb se slunečnicí

Maso a výrobky z masa:
Řeznictví U Kusáků, s. r. o. - Jehněčí klobása s hovězím masem bio

Nápoje:
Moštárna Hostětín, s. r. o. - Hostětínský mošt jablko&rakytník bio

Výrobky z ovoce a zeleniny:
Statek Tilia, s. r. o. - Cecilčin Bio Džem

Pochutiny a ostatní výrobky:
 Extrudo Bečice, s. r. o. - crispins kukuřičná bio tyčka

Výrobky pro gastronomii:
Statek Tilia, s. r. o. - císařské brambůrky

Biovíno: 
Gotberk, a. s. - Pálava 2011 výběr z hroznů

Soutěž Česká biopotravina roku 2012 se konala pod záštitou ministra zemědělství Petra Bendla. Manželé Hrbkovi se mohou díky podpoře veletrhu Biofach těšit na inspirativní exkurzi na největší veletrh s bioprodukty, jež se koná v Norimberku.

 

 



Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.