12.12.2019 Jana Čiháková
Předvánoční čas je obzvlášť náročný a jestli pocítíme časovou tíseň víc než kdykoli jindy, je to právě poslední měsíc v roce. V tomto důsledku se otevírá pomyslný prostor pro maminky na mateřské, ženy v domácnosti a babičky v důchodu, ve kterých se probouzí podnikatelský duch a přes sociální sítě nabízejí své služby – od pečení cukroví, přes přípravu bramborového salátu až po chlebíčky a obložené mísy. Ale co na to říká česká legislativa nebo například hygiena?
Pokud potřebujete pomoct s vánočními přípravami, není nic jednoduššího, než si otevřít svůj facebookový profil a vyhledat si skupiny lidí (Pečeme s láskou, Pečeme pro vás aj), poptávky najdete i na internetových burzách – na sbazar.cz nebo bazos.cz, podobné reklamy už najdete i na Instagramu. Neuniknou jim ale „sociální barbaři“ – stačí se podívat v nejbližším obchodě na nástěnku, popřípadě na nejbližší autobusovou zastávku, kde je sice vylepování reklamy zakázáno, nicméně nikdo to příliš neřeší. Ze svého vlastního průzkumu víme, že některé hospodyňky jdou ještě o krok napřed a v okruhu několika metrů lidem do schránek nahází letáčky, které si nechávají speciálně tisknout. Prý se to vyplatí. Prodejem doma vyrobených potravin si lze totiž přivydělat až 15 000 korun.
Kdo ale reguluje a hlídá tento prodej a komu se hospodyňky – podnikatelky musí zodpovídat? Pečení cukroví, pečiva či výroba lahůdek se považuje za výrobu potravin v domácnosti spojenou s jejich následným prodejem z domu. Je zde totiž splněna podmínka určité kontinuity činnosti a určitého stupně organizace. Přivydělávající si hospodyňka tak musí vlastnit živnostenské oprávnění pro výrobu a prodej potravin, podnikatel je povinen zajistit, aby provozovna byla způsobilá pro provozování živnosti podle zvláštních právních předpisů (§ 17, zákona 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání v platném znění, odst. 1 a 4).
Výroba potravin je vázána na splnění určitých požadavků, které stanoví obecně závazné předpisy (Nařízení ES, zákony a vyhlášky platné v ČR). Je třeba respektovat skutečnost, že výroba potravin i v malém objemu je činnosti epidemiologicky závažnou proto se ještě před zahájením činnosti musí tazatelka seznámit a v rozsahu přiměřeném činnosti respektovat ustanovení potravinové legislativy včetně předpisů a ustanovení souvisejících s ochranou veřejného zdraví. Jde především o posouzení, do jaké míry jsou v přiměřené míře odpovídající charakteru a rozsahu činnosti základní – bezpodmínečné požadavky stanovené Nařízením Evropských společenství č.852/2004 o hygieně potravin. Výrobce je také povinen se registrovat u místně příslušného inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jde o ohlašovací povinnost, která vyplývá z § 3 zákona č. 110/1997.
Z našeho průzkumu i informací Státní zemědělské a potravinářské inspekce je patrné, že mnoho lidí nemá ani oprávnění, ani se k činnosti oficiálně nepřihlásí, jak ukládá zákon! Inspektoři ale varují, že tento segment začíná být hlídán více než kdy dřív a pokud se chce drobný podnikatel vyhnout nemalé pokutě a neplánované návštěvě člověka, který si rozhodně nepřišel nic koupit, měl by mít tyto dokumenty v pořádku. První, co bude chtít inspektor totiž vidět, budou oddělené prostory pro domácí vaření a komerční výrobu. A ani pokud máte dvě kuchyně, nemáte vyhráno. Jedna z nich totiž musí bezpodmínečně splňovat nařízení EU – tam se mimo jiné ukládá povinnost vlastnit prostory přiměřeně veliké i požadavky na omyvatelnost pracovní plochy, stěn a podlahy. Pokud máte doma mazlíčka, který se pohybuje v blízkosti vaší pracovní plochy, porušujete zákon samozřejmě také, nehledě na to, že ten, kdo chce péct cukroví a pak ho prodávat, musí mít i potravinářský průkaz, který také patrně nikdo z drobných „přivýdělečníků“ nevlastní – i to je důvod k tomu být pokutován.
06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.
22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.
09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.