Na samozvané prodejce cukroví může padnout klec

Na samozvané prodejce cukroví může padnout klec

12.12.2019 Jana Čiháková

Předvánoční čas je obzvlášť náročný a jestli pocítíme časovou tíseň víc než kdykoli jindy, je to právě poslední měsíc v roce. V tomto důsledku se otevírá pomyslný prostor pro maminky na mateřské, ženy v domácnosti a babičky v důchodu, ve kterých se probouzí podnikatelský duch a přes sociální sítě nabízejí své služby – od pečení cukroví, přes přípravu bramborového salátu až po chlebíčky a obložené mísy. Ale co na to říká česká legislativa nebo například hygiena?

Pokud potřebujete pomoct s vánočními přípravami, není nic jednoduššího, než si otevřít svůj facebookový profil a vyhledat si skupiny lidí (Pečeme s láskou, Pečeme pro vás aj), poptávky najdete i na internetových burzách – na sbazar.cz nebo bazos.cz, podobné reklamy už najdete i na Instagramu. Neuniknou jim ale „sociální barbaři“ – stačí se podívat v nejbližším obchodě na nástěnku, popřípadě na nejbližší autobusovou zastávku, kde je sice vylepování reklamy zakázáno, nicméně nikdo to příliš neřeší. Ze svého vlastního průzkumu víme, že některé hospodyňky jdou ještě o krok napřed a v okruhu několika metrů lidem do schránek nahází letáčky, které si nechávají speciálně tisknout. Prý se to vyplatí. Prodejem doma vyrobených potravin si lze totiž přivydělat až 15 000 korun.

S pravidly si nikdo hlavu neláme

Kdo ale reguluje a hlídá tento prodej a komu se hospodyňky – podnikatelky musí zodpovídat? Pečení cukroví, pečiva či výroba lahůdek se považuje za výrobu potravin v domácnosti spojenou s jejich následným prodejem z domu. Je zde totiž splněna podmínka určité kontinuity činnosti a určitého stupně organizace. Přivydělávající si hospodyňka tak musí vlastnit živnostenské oprávnění pro výrobu a prodej potravin, podnikatel je povinen zajistit, aby provozovna byla způsobilá pro provozování živnosti podle zvláštních právních předpisů (§ 17, zákona 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání v platném znění, odst. 1 a 4).

Výroba potravin je vázána na splnění určitých požadavků, které stanoví obecně závazné předpisy (Nařízení ES, zákony a vyhlášky platné v ČR). Je třeba respektovat skutečnost, že výroba potravin i v malém objemu je činnosti epidemiologicky závažnou proto se ještě před zahájením činnosti musí tazatelka seznámit a v rozsahu přiměřeném činnosti respektovat ustanovení potravinové legislativy včetně předpisů a ustanovení souvisejících s ochranou veřejného zdraví. Jde především o posouzení, do jaké míry jsou v přiměřené míře odpovídající charakteru a rozsahu činnosti základní – bezpodmínečné požadavky stanovené Nařízením Evropských společenství č.852/2004 o hygieně potravin. Výrobce je také povinen se registrovat u místně příslušného inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jde o ohlašovací povinnost, která vyplývá z § 3 zákona č. 110/1997.

Poctiví čeští pseudoživnostníci…

Z našeho průzkumu i informací Státní zemědělské a potravinářské inspekce je patrné, že mnoho lidí nemá ani oprávnění, ani se k činnosti oficiálně nepřihlásí, jak ukládá zákon! Inspektoři ale varují, že tento segment začíná být hlídán více než kdy dřív a pokud se chce drobný podnikatel vyhnout nemalé pokutě a neplánované návštěvě člověka, který si rozhodně nepřišel nic koupit, měl by mít tyto dokumenty v pořádku. První, co bude chtít inspektor totiž vidět, budou oddělené prostory pro domácí vaření a komerční výrobu. A ani pokud máte dvě kuchyně, nemáte vyhráno. Jedna z nich totiž musí bezpodmínečně splňovat nařízení EU – tam se mimo jiné ukládá povinnost vlastnit prostory přiměřeně veliké i požadavky na omyvatelnost pracovní plochy, stěn a podlahy. Pokud máte doma mazlíčka, který se pohybuje v blízkosti vaší pracovní plochy, porušujete zákon samozřejmě také, nehledě na to, že ten, kdo chce péct cukroví a pak ho prodávat, musí mít i potravinářský průkaz, který také patrně nikdo z drobných „přivýdělečníků“ nevlastní – i to je důvod k tomu být pokutován.


Mohlo by vás zajímat

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.