Myši v Penny Marketu

Myši v Penny Marketu

07.03.2014 ČTK

SZPI nechala zavřít prodejnu v Hradci Králové.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes uzavřela Penny Market v ulici Akademika Bedrny v Hradci Králové kvůli velkému výskytu myší. Na místě byl myší trus a ohlodané potraviny. ČTK to oznámil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podle kontrolorů měl obchod problémy s hlodavci opakovaně
    "Při dnešní kontrole inspekce zjistila množství stop přítomnosti škůdců, zejména myší trus a několik balení mouky poškozených myším požerem," sdělil výsledky prověrky Kopřiva. Stopy škůdců našla inspekce ve stejné prodejně už 26. února, ale v menším rozsahu. Jenže obchod ani více než týden poté, co SZPI nařídila deratizaci problém s myšmi nezvládl, stop po hlodavcích dokonce naopak přibylo.
    "Přítomnost hlodavců v prodejně potravin i zázemí je závažným porušením hygienických předpisů," uvedl mluvčí inspekce. Hradecký Penny Market tak nesplňoval podmínky pro zachování zdravotní nezávadnosti potravin, a proto musel být okamžitě uzavřen. Prodejnu podle Kopřivy může firma znovu otevřít teprve, až bude vyloučeno, že by potraviny mohli znečistit hlodavci. "S kontrolovanou osobou inspekce zahájí správní řízení o uložení sankce," doplnil. 


    Obchodů s potravinami zavřených kvůli výskytu myší loni prudce přibylo, oznámil nedávno ústřední ředitel SZPI Martin Klanica. Zatímco v minulých letech se jednalo o jednotlivé případy, v roce 2013 jich bylo 20, a to jak v menších obchůdcích, tak supermarketech známých řetězců. Inspektoři dokonce nenacházeli jen myší trus nebo prokousané obaly potravin, v několika případech sami viděli myši pobíhající po obchodech. 
    "Zejména velké obchodní řetězce ve snaze, mít co nejvyšší zisk, podceňují vyčlenění jak peněz, tak lidí na prevenci výskytu hlodavců, která je zárukou bezpečnosti potravin," uvedl Klanica. Pokud bude výskytů myší dál přibývat, chce inspekce přitvrdit v pokutování. Podle šéfa SZPI by sankce mohly činit až několik milionů korun, což by již pocítily i velké řetězce.


Mohlo by vás zajímat

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.