recepty  

Maková bábovka s jablky

Maková bábovka s jablky

29.08.2014 Šárka Škachová (www.gurmanka.cz)

Vyzkoušejte netradiční "tmavou" bábovku vonící jablky.

Ingredience: těsto: 100 g celozrnné jemně mleté pšeničné mouky,80 g polohrubé pšeničné mouky, 220 ml mléka,150 g strouhaných jablek, 100 gmletých vlašských ořechů, 50 gmletého máku, 2 vejce, 60 g třtinového cukru, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 kypřicí prášek do pečiva, máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání bábovkové formy, poleva: 2 lžíce meruňkové marmelády, 3 lžíce vody, 1 lžíce rumu, nemletý mák na posypání

Postup: Mouku prosejeme do mísy, smícháme s kypřícím práškem, mákem a ořechy. Přidáme utřené žloutky s olejem a třtinovým cukrem. Vmícháme strouhaná jablka se sněhem z bílků a vypracujeme polotuhé těsto, které vlijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. Vlažnou bábovku vyklopíme a pomažeme polevou z rozvařené marmelády s vodou a rumem. Povrch bábovky posypeme nemletým mákem a necháme vychladnout.


Mohlo by vás zajímat

Borůvkový štrúdl s mascarpone

28.07.2015 | Připravte neodolatelný borůvkový štrúdl s mascarpone - delikátní závin z listového těsta plný borůvek v jemném krému patří k sezónním hitům první „domácí štrúdlárny“ v jižních Čechách – café Štrúdl v Českém Krumlově.

Netradiční okurková polévka s avokádem a mátou

26.08.2015 | "Tato unikátní polévka zasytí a zároveň osvěží. Když ji uděláte hustější, můžete si ji vzít s sebou třeba i na oběd do práce,“ doporučuje Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

Letní polévka z rajčat a paprik

29.07.2015 | Znáte chutnější letní oběd než zdravou zeleninovou polévku?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.