09.05.2023 Jana Čiháková
Laboratorně vypěstované potraviny mohou být zdraví nebezpečné, řekl v rozhovoru s agenturou Reuters italský ministr zemědělství Francesco Lollobrigida. Jídlo tohoto původu označil za "břečku", která nikdy nemůže chutnat jako skutečné maso nebo ryba. Italská pravicová vláda v březnu navrhla zákon, který zakazuje dovoz a výrobu potravin vzniklých kultivací buněk či tkání získaných z obratlovců. Norma obdobně cílí i na krmiva pro zvířata laboratorního původu.
"Odmítáme myšlenku standardizace produktů - aby byly všechny z laboratoří stejné. To vymaže kulturu spjatou s naší zemí," konstatoval Lollobrigida, vysoce postavený člen strany Bratři Itálie premiérky Georgii Meloniové.
Zákon, který musí ještě schválit parlament, rozlítil organizace, podle kterých výroba masa bez chovu zvířat zmírní klimatickou změnu a omezí emise skleníkových plynů. Uskupení, jako jsou ochránci zvířat z organizace LAV, mají za to, že Řím omezuje možnosti spotřebitelů, kteří se zajímají o dobré životní podmínky zvířat.
Lollobrigida však tuto kritiku odmítá. Chov zvířat je podle něj v Itálii udržitelný a ministr odmítá srovnávání průmyslového a zemědělského znečištění. Poukázal na to, že laboratorně pěstované potraviny potřebují také mnoho energie.
"Nadnárodní společnosti do tohoto odvětví investují, z jejich pohledu je to dobrý byznys," argumentuje italský ministr zemědělství. Firmy podle něj potom budou moci zřídit továrny, kde jsou nízké náklady na energii a pracovní sílu, a zvýšit tak své tržby.
Nacionalistická vláda premiérky Meloniové se zavázala chránit italskou kuchyni před technologickými inovacemi, které považuje za škodlivé. Lollobrigidův resort kabinet v tomto duchu přejmenoval na ministerstvo zemědělství a potravinové suverenity.
09.03.2023 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) každoročně provádí intenzívní kontrolní akci se zaměřením na přítomnost reziduí pesticidů v potravinách. V rámci akce Potravinářská inspekce odebírá pro hodnocení ve vlastní akreditované laboratoři 800–1000 vzorků potravin ročně.
29.03.2023 | V bylinné čajové směsi našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce patnáctkrát více pyrolizidinových alkaloidů, než připouští zákonný limit. Jde o kilogramové balení s názvem Energie - bylinná čajová směs od výrobce Byliny Mikeš z Číčenic. Inspekce doporučuje spotřebitelům, aby si čaj z této směsi nevařili, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Pavel Kopřiva.
29.05.2023 | Kolébkou miso pasty je sice daleké Japonsko, tradičně tak tvoří nenahraditelnou složku asijské kuchyně, které dodává zcela neotřelou chuť umami, ale díky fúzi světových kuchyní, je netradičně, avšak s kýženým výsledkem, využívána dnes na poli vysoké gastronomie prakticky po celém světě. Pustíte si ji také k tělu?