LABORATORNĚ VYPĚSTOVANÉ MASO MŮŽE BÝT NEBEZPEČNÉ

LABORATORNĚ VYPĚSTOVANÉ MASO MŮŽE BÝT NEBEZPEČNÉ

09.05.2023 Jana Čiháková

Laboratorně vypěstované potraviny mohou být zdraví nebezpečné, řekl v rozhovoru s agenturou Reuters italský ministr zemědělství Francesco Lollobrigida. Jídlo tohoto původu označil za "břečku", která nikdy nemůže chutnat jako skutečné maso nebo ryba. Italská pravicová vláda v březnu navrhla zákon, který zakazuje dovoz a výrobu potravin vzniklých kultivací buněk či tkání získaných z obratlovců. Norma obdobně cílí i na krmiva pro zvířata laboratorního původu.

"Odmítáme myšlenku standardizace produktů - aby byly všechny z laboratoří stejné. To vymaže kulturu spjatou s naší zemí," konstatoval Lollobrigida, vysoce postavený člen strany Bratři Itálie premiérky Georgii Meloniové.

Zákon, který musí ještě schválit parlament, rozlítil organizace, podle kterých výroba masa bez chovu zvířat zmírní klimatickou změnu a omezí emise skleníkových plynů. Uskupení, jako jsou ochránci zvířat z organizace LAV, mají za to, že Řím omezuje možnosti spotřebitelů, kteří se zajímají o dobré životní podmínky zvířat.

Lollobrigida však tuto kritiku odmítá. Chov zvířat je podle něj v Itálii udržitelný a ministr odmítá srovnávání průmyslového a zemědělského znečištění. Poukázal na to, že laboratorně pěstované potraviny potřebují také mnoho energie.

"Nadnárodní společnosti do tohoto odvětví investují, z jejich pohledu je to dobrý byznys," argumentuje italský ministr zemědělství. Firmy podle něj potom budou moci zřídit továrny, kde jsou nízké náklady na energii a pracovní sílu, a zvýšit tak své tržby.

Nacionalistická vláda premiérky Meloniové se zavázala chránit italskou kuchyni před technologickými inovacemi, které považuje za škodlivé. Lollobrigidův resort kabinet v tomto duchu přejmenoval na ministerstvo zemědělství a potravinové suverenity.


Mohlo by vás zajímat

JACÍ JSOU ČEŠI "PIZZAŘI"? NEOTŘELÉ KOMBINACE, SPECIFICKÉ CHUTĚ

24.07.2024 | Původem italská pizza si našla cestu do srdcí Čechů a stala se jedním z nejoblíbenějších pokrmů v zemi. Přestože v žebříčku našich nejoblíbenějších jídel stále drží prim česká klasika – svíčková, řízek, guláš a knedlo-vepřo-zelo, tak mezi nejprodávanější jídla v restauracích pizza bezesporu patří. A získává si další příznivce, zejména u mladší generace, protože je často volbou občerstvení pro neformální setkání s přáteli nebo při sledování filmu a sportovních událostí. Přestože klasické italské receptury jsou stále populární, podle společnosti Objednáme si český trh vyvinul své vlastní preference a chutě.

PŘIPRAVUJEME PRO VÁS NOVÝ WEB, TĚŠIT SE MŮŽETE I NA SPECIÁLNÍ VYDÁNÍ

| Potravinářský svět dennodenně generuje nové informace a to je také jedna z věcí, která jej staví na seznam nejdynamičtějších odvětví vůbec. Problematika potravin, jejich přínos, kvalita, ale i všechny zajímavosti s nimi spojené, jsou tak rozsáhlou kategorií, že každé číslo stojíme před rozhodnutím, které příspěvky upřednostnit, abychom je vměstnali na 48 tiskových stran.

MEXICKOU TOVÁRNU NA TEQUILLU ZACHVÁTILY PLAMENY: ZMATEK PO VÝBUCHU

24.07.2024 | Nejméně pět mrtvých a dva zraněné si vyžádal výbuch a následný požár v mexické továrně na tequilu ve stejnojmenném městě ve státě Jalisco. Neštěstí se stalo v úterý pozdě večer, informovala s odvoláním na mexické úřady agentura AP. Všechny oběti jsou zaměstnanci továrny a jeden ze zraněných je ve vážném stavu. Příčina exploze se nadále vyšetřuje.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.