Kvůli myším zavřeno vloni na 20 obchodů

Kvůli myším zavřeno vloni na 20 obchodů

26.02.2014 ČTK

Kontroloři zaznamenali v loňském roce prudký nárůst výskytu hlodavců v našich prodejnách.

Loni prudce vzrostl počet případů, kdy Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila zavřít maloobchodní provozovnu kvůli výskytu myší. Zatímco dosud šlo o jednotlivé případy ročně, loni se jich objevilo 20. Byly to menší obchůdky i supermarkety. Podle ústředního ředitele inspekce SZPI Martina Klanici jde o zřejmé podcenění situace ze strany provozovatelů. 
    V uvedených případech nebylo výjimkou, že inspektoři našli v prodejně či v jejím zázemí myší trus, ale několikrát si běhající myši i natočili na video. "V těchto prodejnách jsme zasáhli dosti tvrdě. Provozovatelé je museli zavřít a udělat řadu kroků k nápravě, aby mohli opět otevřít," řekl Klanica na dnešní tiskové konferenci. 


    Na vině je podle něj prakticky jediná příčina a situace se dokonce zhoršuje. "Zejména velké obchodní řetězce ve snaze mít co nejvyšší zisk podceňují vyčlenění jak peněz, tak lidí na prevenci proti výskytu hlodavců, která je zárukou bezpečnosti potravin. V některých obchodech se myši prohánějí opakovaně," uvedl Klanica. 
    Pokud bude vzestupný trend výskytu myší pokračovat, je podle Klanici inspekce připravená k tvrdým sankcím. "Pokud to povede k nápravě, můžou být v řádech milionů korun, což už pocítí i ekonomicky silný subjekt," dodal Klanica.


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.