Konzumace alkoholu na Slovensku dosáhla svého minima od roku 2003

Konzumace alkoholu na Slovensku dosáhla svého minima od roku 2003

18.07.2018 ČTK

Konzumace alkoholu na Slovensku loni dosáhla svého minima od roku 2003. Vyplývá to z informací, které zveřejnil slovenský statistický úřad.

Podle dřívějších údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) byla konzumace alkoholu na Slovensku srovnatelná s dalšími zeměmi v regionu.

V minulém roce připadlo na jednoho obyvatele pětimilionového Slovenska 8,2 litru zkonzumovaného čistého alkoholu, o rok dříve to bylo 8,4 litru. Ještě na začátku 90. let spotřeba přesahovala hranici deset litrů.

V přepočtu na obyvatele se loni v zemi pod Tatrami snížila spotřeba lihovin i vína, naopak stoupla konzumace piva. Každý Slovák v průměru vypil 72 litrů pěnivého moku, což představuje nárůst o pět procent proti předchozímu roku, kdy spotřeba piva na Slovensku dosáhla svého minima v novodobé historii země.

Dlouhodobě oblíbené mezi slovenskými spotřebiteli jsou také piva českých značek a likéry od českých výrobců.

Slovensko dříve omezilo televizní reklamu na lihoviny a také zakázalo prodej alkoholu osobám mladším 18 let. Navzdory tomu stoupl podíl dětí, které přiznaly, že mají zkušenost s pitím alkoholu.

Zatímco konzumace alkoholu na Slovensku klesla, spotřeba nealkoholických nápojů na obyvatele se loni zvýšila o tři procenta na zhruba 218 litrů. Zájem byl hlavně o ochucené nápoje.


Mohlo by vás zajímat

BOJUJETE S PŘÍJMEM VLÁKNINY? ZKUSTE TYTO TIPY

16.02.2024 | Podle průzkumů má většina lidí problém splnit hodnotu doporučeného denního příjmu vlákniny, který se pohybuje okolo 30 g/den pro dospělého člověka. Našemu trávicímu traktu však dělá dobře, když vlákninu zařazujeme průběžně a pravidelně. Tady je 6 tipů z praxe, kterými se můžete inspirovat a hned zítra jeden z nich vyzkoušet.

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

PEKELNÝ KOUŘ POD DEZERTEM I DRINK JAKO ZÁKUSEK: MOLEKULÁRNÍ KUCHYNĚ JE NA VRCHOLU

04.02.2024 | Dnešní doba klade na šéfkuchaře obrovské nároky. Konkurence je veliká, tudíž musejí přicházet stále s něčím novým, aby uspokojili náročnou klientelu. Nejsou to ale jen neobvyklé ingredience a jejich kombinace, ale také originální prezentace, které hosty nejen dobře nakrmí, ale zprostředkují jim i extra zážitek.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.