Jídlem proti migréně

Jídlem proti migréně

20.03.2014 iDNES.cz

Migrénu často spustí špatné jídlo. Zapomeňte na alkohol i čokoládu.

Migrénami trpí více než milion lidí v České republice. Ženy třikrát častěji než muži. Záchvaty migrény často vyvolává kromě stresu a dalších faktorů také nevhodné jídlo a pití. Může ji ale spustit i půst či vynechání pravidelného jídla.

"Migréna patří mezi nejznámější a nejrozšířenější typy bolestí hlavy. Na rozdíl od ostatních bolestí hlavy jde u migrény o několikahodinový záchvat, který probíhá v několika přesně určených fázích," říká neuroložka Věra Peterová.  

A dodává, že se vyznačuje těmito příznaky - bolest hlavy je pulzující ostrá a silná, převážně jednostranná, doprovázená výraznou nevolností až zvracením, nemocným vadí světlo, zvuky a vůně, nesnesou jakoukoliv námahu, nemohou pokračovat v práci, mají potíže se soustředěním, obtížně mluví, někteří i omdlí. 

Když bolest odezní, nemocný se cítí unavený, nemá chuť k jídlu, nemůže se soustředit, většinou si chce lehnout a usne-li, spánek záchvatu uleví. Od ostatních bolestí hlavy se migréna liší i délkou trvání bolesti. U migrény je tato doba od 4 až po 72 hodin. Trvá-li záchvat významně déle, může dojít k vývoji mozkové mrtvice.


Pozor na alkohol

Migrénu mohou vyvolat různé spouštěče nejen z oblasti hormonálních vlivů či psychických faktorů, ale i životního stylu. V posledních letech je také zkoumán vliv životního prostředí, potravinových spouštěcích faktorů a nedostatku vody v organismu (dehydratace). 

Právě výběr potravin je člověk trpící migrénou schopen ovlivnit a přispět tak ke zlepšení svého zdravotního stavu. Tím, že zcela odstraníme ze stravy některé potraviny, lze množství záchvatů výrazně snížit. 

"Většina spouštěčů v potravinách buď obsahuje nějaké složky, které zvyšují tvorbu serotoninu, případně jiné aminokyseliny, nebo se nějakým způsobem podílí na vstupu serotoninu do cév a do mozku," vysvětluje lékařka Peterová.

Mezi nejčastěji zaznamenané potravinové spouštěče bolestí hlavy patří alkohol. Bolesti hlavy mohou vyvolat všechny druhy alkoholu, tedy tvrdý alkohol, pivo i víno, i když červené častěji než bílé. "Bolest hlavy vyvolává etylalkohol, ale svou roli hraje i nástup dehydratace provázející konzumaci alkoholu," uvádí neuroložka.

Další potraviny, které migrenikům mohou vyvolat záchvat, jsou zralé sýry, ve kterých je tyramin, čokoláda nebo hrášek, kde je fenyletylamin, v citrusech fenolické aminy, v asijských jídlech, polévkách v sáčku a uzeninách bývá glutaman sodný. 

 

Jezte pravidelně 

Migrenikům prospívají jídla nekořeněná a připravená z jednoduchých potravin. "Ideální je například dušené nebo pečené přírodní kuřecí maso. Optimální příloha je z čistě žitné mouky, vařené brambory či rýže. K pití spíše jen voda nebo bylinné čaje. Zelenina zase vařená nebo dušená. Na dochucení je vhodná třeba pažitka či petrželka a jen mírně osolit. Z ovoce optimálně banán," radí neuroložka.

Velmi důležitá je také pravidelnost jídla. V dnešní uspěchané době mnoho lidí nesnídá, neobědvá a až v pozdějších odpoledních hodinách se dostávají k jídlu a potom jedí velké množství najednou. A to může být problém. "Klesne totiž hladina cukru v krvi a i tento jev může mít nepříznivý vliv na migrénu," dodává lékařka Věra Peterová. 

 

 


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.