nemoci  

Jak se stravovat při onemocnění žlučníku?

Jak se stravovat při onemocnění žlučníku?

18.06.2009 Martin Chlup

Nejběžnějším onemocněním žlučníku je cholelithiáza – tvorba malých kamenů ve žlučníku a žlučových cestách. V rozvinutých zemích se převážně jedná o cholesterolové kameny, proto se cholelithiáza zařazuje mezi civilizační choroby. Výskyt onemocnění prudce vzrůstá s věkem a je častější u žen než u mužů. Zhruba třetina lidí nad 40 let u nás trpí onemocněním žlučníku. Většina z nich nepociťuje žádné zvláštní příznaky. Někteří takové štěstí nemají.

ŽLUČNÍKOVÁ KOLIKA

„Cítíte krutou bolest v pravém podžebří, někdy i nadbřišku. Bolest se může šířit po žeberním oblouku do zad a vystřelovat i do pravé ruky. Jste zchvácení, zpocení, častá je třesavka, horečka a zvracení hořkých, nazelenalých šťáv. Při hledání úlevy se stáčíte do klubíčka na levém boku.“

Tak se popisuje žlučníková kolika. Koliku může vyvolat i fyzická námaha, ale obvykle je důsledkem dietní chyby – snědli jste nějaké pořádně tučné, nejspíš smažené jídlo. Záchvat se obvykle objeví až nějakou dobu po požití jídla, často během noci, a může trvat až 3 hodiny. Příčinou žlučníkových křečí je žlučový kámen, který se zaklínil do krčku žlučníku.

CO JÍST A PÍT PŘI AKUTNÍCH ŽLUČNÍKOVÝCH OBTÍŽÍCH?

Postihne-li vás někdy kolika, pamatujte si, že musíte držet hladovku a pít pouze hořký čaj. Po uklidnění bolesti si můžete dát karlovarský suchar nebo rohlík (nejlépe několik dní starý). Pokud se bolest znovu neobjeví, můžete další den zkusit nemastnou bramborovou kaši (z vodou naředěného nízkotučného mléka), další dny suchou rýži či těstoviny, vařenou mrkev. Postupně můžete opatrně a pomalu přejít na žlučníkovou dietu.

 
svet potravin zlucnik

JAK VŮBEC VZNIKAJÍ ŽLUČOVÉ KAMENY?

Vznik kamenů ulehčuje genetická dispozice, rozhodující vliv však má vysoký příjem cholesterolu a nesprávná životospráva. Riziko vzniku kamenů zvyšuje obezita (nebo drastické hubnutí), užívání některých léků či hormonů a řada chorob (cukrovka, onemocnění slinivky, jater, střev). Poměrně častý je vznik kamenů v těhotenství (díky neblahému vlivu zvýšené hladiny progesteronu).

Cholelithiáza obvykle nepůsobí potíže a většina pacientů se o tom, že mají žlučníkové kameny, dozví při náhodném vyšetření. Někdy se však příznaky onemocnění mohou stupňovat – člověk trpí nadýmáním, tlakem vpravo pod žebry, nesnášenlivostí tučné stravy, nevolnostmi, nepravidelnou stolicí. Příčiny vzniku kamenů nejsou přesně známy, ale víme, že podmínkou pro jejich vznik je zvýšená přítomnost cholesterolu. Teprve když jsou žlučové tekutiny přesyceny cholesterolem, může se začít srážet do pevných krystalů, které se dále spojují, až vytvoří kameny. Některé zůstanou v žlučníku, jiné odcházejí do žlučových cest a poté do tenkého střeva.

ŽLUČNÍKOVÁ DIETA

Při chronickém onemocnění žlučníku je dieta základem léčby. Vhodná je však i jako prevence tohoto onemocnění. Při žlučníkové dietě platí obecná pravidla zdravé výživy – jíst pravidelně, ideálně menší dávky po 3 hodinách. Pamatujte si, že i hladovění žlučník podráždí. Obecně byste se měli zaměřit na to, aby váš jídelníček neobsahoval:

ŽÁDNÝ CHOLESTEROL

a jen velmi malé množství tuků. To se týká v prvé řadě nasycených živočišných tuků, z nichž v játrech cholesterol vzniká. Nasycené tuky jsou obsaženy ve většině živočišných a mléčných výrobků. Rozhodně zapomeňte na sádlo, tučné sýry, husy, kachny a jiná tučná masa.

ŽÁDNÁ MASTNÁ JÍDLA

Jako čert kříži byste se měli vyhýbat přepálenému tuku. Proto dbejte na to, aby doba zpracování pokrmu byla co nejkratší. Místo smažení radši vařte, pečte, duste a grilujte – s minimem oleje.

ŽÁDNÁ NADÝMAVÁ JÍDLA

To znamená vyvarovat se luštěnin, zelí, kapusty a také ředkviček, okurek, česneku a cibule. Nejezte čerstvé pečivo ani kynuté těsto.

ŽÁDNÉ PIKANTNOSTI

Nepoužívejte ostrá koření a omáčky. Nepijte nápoje sycené kysličníkem uhličitým, alkohol, kávu. Nedoporučují se uzené ryby, sardinky, kaviár, očka, mák, ořechy, datle a fíky, melouny, rybíz, ostružiny a maliny.

MEZI DOPORUČENÉ POTRAVINY PATŘÍ:

LIBOVÁ MASA

– hovězí, telecí, kuřecí, krůtí, králičí, vepřové a ryby.

TUKY

– olej v malém množství, margaríny.

MLÉČNÉ VÝROBKY

– nízkotučné mléko, jogurty a jogurtové nápoje se sníženým množstvím tuku, netučný tvaroh, sýry s nízkým obsahem tuku a bez pikantních příchutí.

VÝROBKY Z OBILOVIN

– běžné pečivo, toustový chléb, netučné sušenky bez kakaa a bez náplně, dětské piškoty, dietní suchary.

ZELENINA, OVOCE

– mladá, mražená, sterilovaná mrkev, celer, petržel, kedlubna, květák, listové saláty, čekankové puky, rajčata, brambory, banány a jablka, broskve, meruňky, pomeranče, mandarinky, grepy, ryngle, nektarinky, třešně a višně.

KOŘENÍ

– zelená koření: petrželová nať, kopr, pažitka, bazalka, majoránka, kmín, bobkový list, červená sladká paprika.

Začnete-li držet žlučníkovou dietu, prospějete rozhodně nejen svému žlučníku. V případě chronických žlučníkových potíží je vždy důležitá individuální tolerance jednotlivých potravin.

Sami poznáte nejlépe, které jídlo snášíte a která vám naopak vyvolá potíže. Podle toho byste se měli zařídit.

Autor čerpal ze zdrojů:

www.lekarionlline.cz

www.pacient.cz

www.ordinace.cz


Mohlo by vás zajímat

7 triků, jak zhubnout po čtyřicítce

30.06.2014 | Čtyřicítka je věk, kdy už tělo nespaluje tak rychle a kilogramy mnohem rychleji nabíráme, než shazujeme. Je tedy nutno k němu přistupovat trochu jinak. Jak se zbavit nežádoucích kil a své tělo dostat pod kontrolu?

Jak poskládat stravu v průběhu dne?

09.05.2014 | Jak si vytvořit individuální jídelní plán a přesně si v něm nalinkovat co, kdy a v jakém množství budeme jíst?

V létě si hýčkejte žaludek

14.07.2014 | Srdce v ohni – cítíte to stejně, nebo jste stále unavení? Tradiční čínská medicína říká, že letní období je v elementu ohně, ke kterému se řadí orgánový okruh srdce a tenkého střeva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.