Inspektoři z trhu stáhli probiotika pro děti, obsahovala neoznačený alergen

Inspektoři z trhu stáhli probiotika pro děti, obsahovala neoznačený alergen

04.09.2020 Jana Čiháková

Státní potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v doplňku stravy pro děti Infants Dophilus Plus z Kanady neoznačený alergen, šlo o mléčnou bílkovinu. Nařídila proto prodejci - společnosti TAINEX, s.r.o - nevyhovující šarži neprodleně stáhnout z trhu. Výrobek je nebezpečný pro lidi s alergií nebo intolerancí, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Analýza v potravině pro dětí starší čtyři měsíce šarže 50TC045 prokázala přítomnost alergenu mléčná bílkovina v množství 5412 miligramů na kilogram i přítomnost laktózy v množství 2500 miligramů na kilogram. "Vzhledem k tomu, že na obalu bylo 'neobsahuje mléčný cukr (laktózu)', není přítomnost látky v potravině přípustná a jedná se o potravinu označenou zavádějícím způsobem," dodal Kopřiva.

Inspektoři výrobek odebrali při kontrole internetového prodeje na portálu www.tainex.cz. Dovozcem potraviny do České republiky je podle informace uvedené na obalu společnost Pharma Agency, s.r.o. z Prahy. SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.a


Mohlo by vás zajímat

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

06.05.2024 | Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.