Expozice Cesta za vínem na Hradě Litoměřice

Expozice Cesta za vínem na Hradě Litoměřice

21.02.2014 Redakce

Expozice Cesta za vínem nově nabízí ochutnávky vín.

Unikátní expozice českého vinařství Cesta za vínem v horním ochozu Hradu Litoměřice, která interaktivní formou přibližuje taje historie a výroby vína a představuje jednotlivá vinařství Čech, je o něco atraktivnější. Od února si návštěvníci mohou poutavou výstavu nejen prohlédnout, ale přímo na místě ochutnat produkty prezentovaných vinařských oblastí. „Jde o novinku, kterou chceme zintenzivnit propagaci českých vinařů. Inspirovali jsme se loni při návštěvě Salonu vín ve Valticích,“ uvedla vedoucí hradu Lenka Gottwaldová.

Litomerice

Při prohlídce expozice jsou na výběr dvě varianty – návštěvník si může zakoupit jednoduchou vstupenku na prohlídku s průvodcem nebo si k prohlídce objedná i degustaci s odborným výkladem. „V takovém případě dostane příležitost ochutnat šest vzorků vín pocházejících z českých vinařských oblastí,“ upřesňuje Lenka Gottwaldová. „Do expozice jsme koupili nové vinotéky, aby víno bylo uskladněno při správné teplotě. Vyprávět o něm budou naši průvodci, kteří prošli kurzem a získali certifikát Sommeliér junior,“ dodala Anna Matulová, ředitelka Centra cestovního ruchu, které je provozovatelem Hradu Litoměřice.

2

Posláním Hradu Litoměřice, renovovaného z evropské dotace v rámci projektu Svatostánek českého vinařství, je propagovat především česká vína, která je možné v hradním sklepení také zakoupit. Od roku 2011, kdy byl hrad po kompletní rekonstrukci otevřen, se prodalo 2 341 lahví českých vinařů a téměř tisícovka vín z Moravy.

Dalších 43 lahví pocházelo od tří italských malovinařů, kteří se představili v průběhu jedné z pravidelných degustací probíhajících každý měsíc ve stylové degustační místnosti ve sklepeních hradu. Litoměřický hrad je v písemných pramenech poprvé zmíněn v roce 1359, kdy Karel IV. vydal Litoměřicím listinu o zakládání vinohradů. Není přesně známo, zda jej dostavěl Karel IV. nebo jeho syn Václav, jisté ale je, že patřil ke špičkovým světským stavbám své doby. Středověkými připomínkami jsou hlavní vstupní brána ze 14. století nebo salonek s gotickou kaplí.

Nejbližší akcí na Hradě Litoměřice je Ples přátel vína, který se koná v sobotu 8. března od 19h, rezervace vstupenek v ceně 250,-Kč / 230,-Kč na mailu: recepce@litomerice-info.cz.

 

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Vinobraní u Máchova jezera a zábavné odpoledne pro děti

28.07.2014 | V sobotu 30. 8. od 14:00 začíná již třetí ročník vinobraní v areálu hotelu Port uMáchova jezera.

Semináře o kvalitě potravin

13.05.2014 | PK ČR pořádá cyklus informačních akcí pro zemědělce, potravináře a pracovníky výzkumných a vzdělávacích institucí.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.