Dýňová sezóna ještě nekončí. Zkuste ji připravit na dva netradiční způsoby

Dýňová sezóna ještě nekončí. Zkuste ji připravit na dva netradiční způsoby

10.11.2020 Jana Čiháková

Dýně, to není jen polévka. Můžete ji naplnit masovou nebo zeleninou směsí a zapéct se sýrem, nebo z ní připravit třeba skvělé špagety.

Plněná dýně

Budete potřebovat: 

1 menší špagetovou dýni, sůl, pepř, ghí, náplň podle sebe, my doporučujeme mleté maso, které okořeněné orestujete a navrch kvalitní kozí sýr

Postup:

Dýni přepulte a lžíci vydlabejte semínka. Na plech vyložený pečicím papírem dejte dýni, posolte, okořeňte a ghí potřete celou plochu dýně. Dejte do trouby předehřáté na 200 °C na 30-40 minut. Vyzkoušejte vidličkou či se dýně hezky odděluje od sebe. Můžete podávat jako přílohu a nebo s náplní. Naplň, kterou jste si připravili (např. cuketa, houby, slanina, mleté maso, tvaroh...), do dýně, posypte sýrem a nechte ještě zapéct na 10-15 min. 

Hovězí kližka s dýňovými špagetami

Budete potřebovat: 500 g masa, 3 cibule, olivový olej, 2 lžíce ghí, 1 rajčatový protlak, kousek čerstvého zázvoru, 1 celou skořici, 2 stroužky česneku, 3 mrkve, 1/4 celeru, 2 petržele, 2 dcl červeného vína a vývar, 1 dýni  hokkaido, sůl a pepř

Postup:

Maso očistěte, posolte a opepřete čerstvím mletým pepřem. Na velké pánvi orestujte na ghee cibulku do zlatova a nasledne přidejte kližku, nechte ze všech stran zatáhnout.  Na kostičky nakrajenou mrkev, celer a petržel orestujte. Přidejte rajčatový protlak a také červené víno, nechte odpařit alkohol. Následně přidejte vývar a zázvor, skořici, česnek, bylinky podle chuti. Nechte dusit do měkka.

Hoddaido oloupejte a hrany škrábejte škrabkou na brambory na široké nudle. Na pánvi rozpalte ghee a olivový olej, přidejte nudle, osolte a opepřete a za občasného míchaní krátce orestujte do zavadnutí. 

Za poskytnutí receptů děkujme spol. Dr-Nek


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.