Dražší víno není automaticky lepší

Dražší víno není automaticky lepší

09.06.2015 Mgr. Marie Martiňáková, foto autorka

Hodonínsko na jižní Moravě je krajem vinné révy, vinohrad zde dříve vlastnila téměř každá rodina. Děti se učily od rodičů a pokračovaly v tradici. Dnes se tento trend mění. Práce na vlastním vinohradu je náročná a řada potomků ustupuje od tradic. Václav Kratochvil však patří mezi ty zarputilé a zkušené vinaře.

Co nejvíce ovlivňuje kvalitu vína v daném roce?

Kvalita vína je ovlivněna především kvalitou a cukernatostí hroznů. Jejich dosažení je proces zdlouhavý a poměrně náročný, ovlivněný řadou faktorů. Velmi důležitým článkem v cestě za vínem je počasí, které určuje, jaký bude ročník. Pro kvalitu vína je důležité také optimální množství hroznů na révě, které musíme někdy regulovat, právě pro zachování kvality celku. A pokud se nám podaří uhlídat i nálety špačků, kteří dokážou během minut zhatit celoroční práci, máme velkou šanci sklidit kvalitní hrozny. Pak už záleží jen na vinaři, jakou odvede práci ve sklepě.

Je nějaký rozdíl mezi vínem tzv. selským a průmyslově vyráběným?

Velké firmy, které víno průmyslově vyrábějí, mají k dispozici moderní vybavení, laboratoře, používají moderní metody. I díky tlaku konkurence a kvalitativní úrovni vína na našem trhu jsou schopni vyrábět mok tak, aby v této konkurenci obstály. Malovinař při výrobě tzv. vína selského tyto možnosti nevyužívá. Víno dělá tradičními způsoby a při jeho degustaci musí spoléhat na vlastní smysly. Vyškolí ho dlouhodobá praxe a stále nové poznatky, protože každá odrůda i ročník jsou v něčem jiné.

vinar

Co nám říká medaile na láhvi s vínem?

Zlatá, stříbrná či bronzová medaile udělená na výstavě vín je ocenění, které není až tak složité získat, pokud máme dobré víno. Výrobce ví, že výborná vína se prodají i bez tohoto označení, a je si vědom, že samotnou medailí se zvedají náklady na výrobu konkrétního druhu vína – o vlastní náklad na medaili, ruční nalepení apod. Proto často tento náklad investuje spíše do vín průměrných, kterým potřebuje zvýšit prodej a reklamu. Ale ne vždy tomu tak musí být.

Může se spotřebitel orientovat na trhu s vínem podle ceny?

To nelze říci jednoznačně, jsou zde velké individuální rozdíly a nemusí platit, že dražší se automaticky rovná kvalitnější a chutnější. Jde o zákazníka, jeho smysly a chutě. Je třeba si uvědomit, že někdy se neshodnou ani zkušení vinaři při bodování vín a degustaci. Proto je ideální najít si svého vinaře, víno ochutnat, vybrat, zakoupit a doma si víno vychutnat a utvrdit se tak o vhodnosti svého výběru.

Jaký je rozdíl mezi vínem sladkým a suchým?

O sladkosti vína rozhoduje především zbytkový cukr, který ve víně zůstane po celém procesu jeho výroby. Nejméně zbytkového cukru oproti kyselinkám mají vína suchá. Díky tomu u nich více vynikne i jejich charakter, vůně, plnost. V konečné fázi je pak takové víno lahodnější a chutnější. Vyšší obsah cukru u sladkých moků naopak dokáže zastínit celý charakter vína.

vinice

Co si myslíte o dnes tolik populárním Svatomartinském vínu?

Před pár lety znal pojem Svatomartinské víno jen malý okruh skutečných příznivců vína. Po roce 2000 byl, po vzoru Francie a za účelem vyplnění díry na trhu, tento termín medializován a byly navozeny podmínky pro prodej mladého vína. Dnes se značka Svatomartinské vyrábí z několika odrůd – Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Moravský muškát, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Nositeli tohoto názvu se však mohou stát pouze ta vína nového ročníku, která prošla kontrolou. Víno je rychlým zpracováním a filtrací upraveno tak aby 11. listopadu stálo na pultech našich obchodů. Zákazníci na tento pojem slyší a vyžadují ho. Já osobně mám názor rozporuplný, rychlost výroby tohoto vína nesvědčí jeho kvalitě. Raději dopřávám zrání ten čas, který si zaslouží a potřebuje. Ale to je jen můj názor.

Které víno je více v kurzu? Červené, nebo bílé?

Momentálně je u nás trend vyšší spotřeby vína bílého. Je to i tím, že naše bílá vína jsou ve světě vysoko ceněná – například král vín Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, nebo novinka  Hibernal, ale samozřejmě i řada dalších. V žádném případě bych ale nezatracoval naše červená vína. V tom, že se nyní konzumuje více bílé víno, vidím jen momentální trend. Mezi nejoblíbenější červené odrůdy patří Portugal modrý, Rulandské modré nebo Donfelder.

Co říkáte na podvody s vínem, které patří mezi nejvíce falšované potraviny vůbec?

Lihová mafie se zřejmě přesouvá do oblasti obchodu s vínem. Bohužel i přes prováděné kontroly jsou hrozící postihy ve srovnání se zahraničím zanedbatelné. V Rakousku je jakékoli pančování, falšování nebo prodej v rozporu s předpisy nemilosrdně tvrdě trestán finančně nebo až vězením. A u nás? Sankce za odhalené případy jsou řešeny pouze v režimu přestupků. Proti velkým podvodníkům se v podstatě za současného stavu nedá efektivně zakročit.

V souvislosti s připravovanou novelou zákona o vinohradnictví a vinařství vzrůstají diskuze a návrhy vinařů na to, jak nejúčinněji zasáhnout. Situace ohledně podvodů je dlouhodobě kritická. Nikde jsem neviděl na vinotéce nápis „Stáčená vína ze zahraničí“, a přitom si troufám tvrdit, a prováděné kontroly to jen potvrzují, že velké množství prodávaných čepovaných vín pochází ze zahraničí.

 Je laik vůbec schopen poznat kvalitní víno?

Především i laik by měl vědět, co od vína očekává. Což je, vzhledem k rozmanitosti druhů vín a chutí člověka, velmi individuální záležitost. Co ale hodnotit můžeme, je vzhled, barva, chuť a vůně. Víno by mělo být čiré, bez známek zákalu, s výjimkou archivních vín, u kterých není vinný kámen nebo vysrážená bílkovina na závadu. Barva musí být bez nahnědlých tónů, ty tolerujeme také jen u archivních vín. Ve vůni bychom měli hledat tóny odpovídající odrůdě, ne známky zatuchlého stárnutí, hnilobného zápachu či stopy po rozpouštědlech a acetonu, které svědčí o nevyzrálosti či špatné kvalitě a zpracování hroznů.

Vybíráte-li víno lahvové, je vhodné sáhnout alespoň po jakostním odrůdovém víně, které garantuje 85 % obsah vína z odrůdy uvedené na etiketě. Lze říci, že čím je etiketa obecnější, tím nižší kvalitu vína můžete očekávat. Naopak, jsou-li informace podrobné, je pravděpodobné, že víno je odrůdově čistší a byla mu věnována adekvátní pozornost.             


Mohlo by vás zajímat

Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.