26.05.2018 ČTK
Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.
Věřící ho konzumují během iftáru, tedy slavnostní večeře po západu slunce, kdy jim půst končí. Informoval o tom zpravodajský server Gulf News. Medovník je populární také v Čechách či v Rusku. Názory na jeho původ se však různí. Zatímco podle některých jde o arménský dezert, jiní ho označují za tradiční staroslovanskou pochoutku.
Místní obchodní řetězec Spinneys, který dorty vyrábí přímo v Dubaji, informoval, že jich během ramadánu prodává o téměř 250 procent více než po zbytek roku. Populární je dort také během muslimského svátku íd al-fitr, který následuje po konci ramadánu.
"Med je v této části světa tradiční ingrediencí," uvedl marketingový manažer Spinneys Glen Thomspon s tím, že se o medovník mohou lidé snadno podělit a ozdobit si jej, čímž vznikne originální dezert, bez námahy spojené s pečením. Skutečnosti, že jdou medovníky rychle na odbyt, se přizpůsobili i pekaři Spinneys-celý dort prý umí slepit za pouhé tři minuty.
Oblíbenost medovníku potvrdil i další místní řetězec Al-Májá. Ten prý v průběhu ramadánu prodá o 29 až 30 procent více medovníků než obvykle.
Dort si podle Gulf News ale oblíbili i nemuslimští obyvatelé SAE. Elena, která pochází z Filipín, medovník poprvé ochutnala v Dubaji a zamilovala si ho.
Medovník podle Spinneys rovněž může oslovit ekologicky smýšlející zákazníky. Kromě vynikající chuti se dort také vyznačuje tím, že jeho výroba není spojená s plýtváním; zbývající těsto se totiž používá k vytvoření medovníkových drobků, které dort pokrývají, uvádí dubajský řetězec.
10.04.2020 |
23.05.2018 | Soukromý investor chce v Brně oprášit slávu patrně nejslavnějšího sládka české historie. Za více než 20 milionů korun opraví v centru bývalý městský pivovar, kde proslulý sládek František Ondřej Poupě do své smrti v roce 1805 působil.
25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.