Dobrá zpráva pro alergiky na jablka

Dobrá zpráva pro alergiky na jablka

15.05.2015 ČTK

Lidé, kteří trpí alergií na jablka, mohou pít čerstvou šťávu z jablek, která je dostatečně provzdušněná, zjistili vědci z Výzkumného ústavu potravinářského průmyslu.

Chtěli byste si dopřát jablko, ale do pěti až 15 minut po jeho konzumaci vás postihne zduření rtů, mravenčení, svědění jazyka, škrábání v krku, otoky v obličeji nebo kýchání a rýma? Vítejte mezi alergiky, kteří prudce reagují na alergizující protein Mal d1, který je téměř totožný s alergizujícím proteinem břízy známým jako Bet v1.


    "Experimentovali jsme s různými metodami, například mražením nebo ošetřením vysokým tlakem. Zjistili jsme, že klíčem k deaktivaci alergenu Mal d1 je právě oxidace. Čerstvou jablečnou šťávu je třeba dostatečně provzdušnit," uvedl vedoucí výzkumného týmu Milan Houška. Lidé si mohou takovou šťávu připravit doma, například hodinovým mícháním v kuchyňském robotu.


    Metoda ovšem nepomůže úplně všem - zhruba jeden alergik z dvaceti totiž reaguje i na oxidovanou šťávu. "Proto je nutné upozornit pacienty na fakt, že oxidací jablka nedochází k úplnému vymizení alergenicity," varuje Petr Kučera z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.
   


Mohlo by vás zajímat

Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.