Co musíte vědět o methylalkoholu

Co musíte vědět o methylalkoholu

17.09.2012 SZPI

Co je vlastně methylalkohol? Proč je na rozdíl od etanolu toxický? Jaké jsou příznaky akutní otravy? Jaká je první pomoc při požití? Jaký alkohol je bezpečné pít?

Základní informace o methylalkoholu

Synonymum: methanol, Carbinol, dřevěný líh

Co je to methylalkohol?

Dříve vyráběn destilací tvrdého dřeva, nyní průmyslově ze zemního plynu. Užívá se jako průmyslové rozpouštědlo v barvách, lacích, šelacích, odlakovačích a tekutinách pro fotokopírování.
Vyskytuje se v nemrznoucích směsích (95%), odmrazovači skel automobilů (4 – 90%), umývacích roztocích čelních skel (17-99%), palivu do motorů.

Proč je methanol na rozdíl od etanolu toxický?

Odpovědí je různý způsob metabolizace obou látek. Methanol totiž sám o sobě není příliš toxický, toxické jsou až jeho metabolity. Etanol (lidově známý jako alkohol) je metabolizován enzymem zvaným alkohol dehydrogenáza na acetaldehyd (látka zodpovědná za tzv. kocovinu) a ten je jiným enzymem přeměněn na neškodnou kyselinu octovou. Methanol je rovněž metabolizován alkohol dehydrogenázou, ale na velmi škodlivý formaldehyd a ten je opět jiným enzymem přeměněn na toxickou kyselinu mravenčí (látka způsobující pálení po štípnutí mravencem)

alko

Příznaky akutní otravy

Za 1 hodinu od požití čistého methanolu pozorujeme zmatenost, poruchu koordinace, ale nikoliv opilost, jako je tomu u etanolu. Pak následuje období bez příznaků (čas nutný k tvorbě jedovatých produktů formaldehyd + kyselina mravenčí).
Za 6 – 30 hod. od požití jsou zjevné charakteristické symptomy jako zvracení, bolesti horní části břicha, průjem, bolesti zad, závrať, bolesti hlavy, slabost, zmatenost, nesrozumitelná řeč, neklid, ztuhlost šíje, křeče, kóma. Projeví se také poruchy vidění – nemocný má pocit, že se dostal do sněhové vánice, oči má jakoby zahaleny mlhou.

Pokud chybí údaj o požití podezřelého alkoholu, nebo látky s obsahem methylalkoholu, je obtížné stanovit diagnózu v počáteční fázi.

První pomoc při požití

Do několika hodin od požití je nutný výplach žaludku. Navodit zvracení po požití je vhodné.

Etanolová léčba: etanol soutěží s methanolem o enzym, který oba metabolizuje (alkohol dehydrogenáza) tím snižuje tvorbu toxických produktů metabolizace metanolu tj. formaldehydu a kyseliny mravenčí. Je tedy doporučeno vypití cca 2 až 4 panáků tvrdého alkoholu známé kvality. Vždy je nutný transport do nemocnice. Zde se navazuje na etanolovou léčbu, eventuálně se provádí očištění krve pomocí tzv. hemodialýzy. Prognóza: 4 ml methanolu může vyvolat slepotu, 30 ml smrt.


Jak může dojít k otravě methylalkoholem?

Vypitím průmyslového methanolu (tekutina do ostřikovačů, nemrznoucí směsi, ale i odlakovač, rozpouštědla).

Vypitím nekvalitně vypáleného alkoholu.


Prevence: průmyslově vyráběný methanol je kapalina na první pohled i ochutnání podobná alkoholu. Láhve musí být řádně označeny, některé státy methanol barví modře.

Druhou formou prevence je dát si pozor, jaký alkohol vlastně pijeme. Bezpečné je pít alkohol z kolkovaných lahví a ze spolehlivých kontrolovaných palíren. Pít alkohol z neprověřené domácí palírny s sebou nese nese velké riziko otravy.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.