regiony  

Chutě českých regionů VII

Chutě českých regionů VII

29.08.2014 Renata Reihserová

Udělejme si malý výlet na Slovácko nebo také Moravské Slovácko, do národopisné oblasti jižní a jihovýchodní Moravy ležící jihovýchodně od Brna.

Přirozené hranice oblasti tvoří na severu a severozápadě pohoří Ždánický les a Chřiby. Na jihovýchodě pak hřeben Bílých Karpat na moravsko-slovenském pomezí a na jihu tok řeky Dyje. Slovácko zahrnuje okres Hodonín a Uherské Hradiště a zasahuje do okresů Zlín a Břeclav.

V tomto krásném a historicky velmi bohatém kraji sídlí mimo jiné i firma, jejíž výrobky snad ani nemusíme představovat. Nicméně si některé z nich trochu přiblížíme, popřípadě z nich uvaříme dobré jídlo. Řeč bude o výrobcích firmy Hamé, s.r.o. Některé ale známe spíš pod jinými obchodními značkami, jako např. Otma, Znojmia, Veselá Pastýřka, Hamánek, Hamé Life Style a Vasco da Gama.

Za kečupem do Mařatic

Okolí Uherského Hradiště, podhůří Chřibů, úval Moravy, výběžky Vizovické a Hlucké vrchoviny jsou krajem starobylým, malebným a pestrým. V jeho středu leží trojměstí Uherské Hradiště-Staré Město-Kunovice, jedno z hlavních center Velké Moravy a dnes jedna z nejzajímavějších archeologických lokalit. Ale je tu také řada obcí zemědělských a vinařských, v nichž najdete památky lidové architektury, které vytvářejí malebný kontrast zámkům, klášterům, kostelům a výstavným domům Uherského Hradiště a dalších měst oblasti.

Ať už přijedete v kteroukoli roční dobu, zjistíte, že je toho hodně, co můžete v tomto kraji zažít: masopustní veselice, košt vína, vinobraní, Slovácké hody s právem, jízda králů nebo filmový festival, zajímavá výstava, hudební či divadelní vystoupení. Toulky přírodou, projížďky na koni, na lodi, seskoky padákem z letadla ze čtyř kilometrů nebo posezení ve sklípku, stačí si jen vybrat.

kroj

Gurmán z Kunovic

Kde se vzal a z čeho se dělá? Kečup je druh husté zeleninové omáčky. Jeho základ kdysi vznikl ve východní Asii, kde se používal jako omáčka na ryby. Jak ho známe my, je vyroben z rajčatového protlaku, koření a dalších přísad, díky tomu má červené zabarvení. Obvykle je používán k ochucení jídla nebo se podává s klobásami, hamburgery, hranolky, párky v rohlíku, s těstovinami i se sýrem, rýží a často se také jí s fish and chips.

O původu kečupu existuje více teorií a počátek je zasazován do Číny, Indie, Malajsie, Vietnamu, Japonska a Francie. V angličtině se kečup (pod různými jmény: catsup, catchup, ketsup, kitchup či ketchup) poprvé vyskytuje ve slovníku z roku 1690 ve významu husté východoindické omáčky nebo později jakékoli omáčky obsahující ocet. Název „kečup“ vznikl v Asii, kde byla výslovnost „ketjap“. Američané se zasloužili o jeho popularizaci a název téměř zachovali tak, jak ho známe dodnes. Jak uvařit kečup doma?

Když se řekne Kunovice…

Vyslovíme-li název města Kunovice, snad každý Čech připojí dovětek letadla. Pro obyčejného poutníka je asi nejzajímavějším momentem návštěva zdejšího muzea.

V polovině 30. let 20. století zde vznikl letecký závod jako pobočka továrny Avia. Během druhé světové války letecký závod sloužil k opravám letadel, po válce se tu dokonce vyráběly sportovní automobily. Nyní ale zpět k našemu dnešnímu tématu a tím je kečup a podobné omáčky. Vyzkoušejte třeba salátovou omáčku z Kunovic s krajancem...

Kraj vína a kečupů

Společnost Hamé, která vyrábí kečupy a další produkty nejen z rajských jablíček, a prodává je pod značkou OTMA, sídlí v Kunovicích. Ovšem výroba omáček a kečupů se odehrává v Mařaticích, což je část Uherského Hradiště. Osada Mařatice patřila už ve 13. století cisterciáskému klášteru na Velehradě. Z historických pramenů nelze ale doložit, zda zdejší vinice byly v obci již v době jejího založení. Dnes tvoří jejich nerovnoměrné řady výrazný krajinotvorný prvek. Ze svahů, porostlých vinnou révou je výhled na celé město. Na západě je vidět panoráma Buchlovských hor se siluetou hradu Buchlova.

Buchlov

Zdejší vinohrady byly v minulosti rozděleny na městské, jejichž majiteli byli občané hradištní, a selské, které patřily mařatickým. Na viničních tratích Dolní hora, Prostřední hora, Soví hora a Hlaviny se pěstují především vína bílá. Mimořádnou kvalitu má odrůda Rulandské bílé s typickou vůní chlebového kvásku. O tom ale někdy jindy. Teď se vraťme zpět ke kečupům. Mnoho výrobků pod značkou Otma má totiž značku národní kvality KLASA. Pojďme některý z nich ochutnat, třeba v rajské omáčce.

Kečupy, paštiky, masové konzervy, hotová jídla, zeleninové výrobky, ovocné směsi, džemy, kompoty, kojenecká strava, bagety, sendviče – to vše vyrábí Hamé, s.r.o.

Současná společnost svůj výrobní program průběžně rozšiřuje v souladu s požadavky moderního způsobu stravování. Hamé vlastní sedm výrobních závodů v České republice a dva v zahraničí: závody Caracal v Rumunsku a Bogoljubovo v Ruské federaci.

Kraj plný naučných stezek

Oblast Uherského Hradiště a okolí zasahuje předhůří Chřibů, nivu řeky Moravy, zvlněnou krajinu v okolí Hluku a jihozápadní výběžky Vizovických vrchů. Na tomto území se nachází řada zajímavostí jako například přírodní park Prakšická vrchovina mezi Uherským Hradištěm a Brodem, Stříbrnické paseky na úbočí Chřibů nebo lužní lokality. Tůň u Kostelan je jednou z posledních lokalit vzácné kotvice plovoucí, Kolébky zase domovem včelojeda lesního. Na Ostrožských jezerech můžete zahlédnout kormorány, husu velkou, potápku roháče nebo moudivláčka lužního. Po krásách Kunovického lesa, přírody v okolí Kostelan, Huštěnovic, Uherského Hradiště a podhůří Chřibů vás provede pětice naučných stezek. A po výletě si pochutnejte třeba na kuřeti s provensálskými bylinkami.

Od vína k léčivým pramenům

Slovácko je známé nejen vínem a slivovicí, ale také léčivými prameny. Využití zdejších léčivých vod má dlouhou tradici, sahající až do 16. století. Již tehdy jsou popisovány vývěry sirnaté kyselky v Nezdenicích mezi Uherským Brodem a Bojkovicemi jako vyhledávané místo s léčivou vodou. Sirnaté prameny pomáhaly také v dnes již zaniklých lázních U Zdravé vody poblíž Koryčan nebo v lázních Heliga v Čejči. Neduhy léčily rovněž minerální prameny v lázních v Petrově.

Navíc v kraji byl a dodnes je bezpočet místních pramenů a studánek, z nichž mnohé jsou opředeny pověstmi o své léčivé síle. V okolí Uherského Hradiště v Ostrožské Nové Vsi fungují od roku 1903 sirnaté lázně, které pomáhají léčit revmatické a kožní nemoci. K úspěchům lázní přispívá i možnost bohatého kulturního a společenského vyžití v blízkém Uherském Hradišti.

vinice

Dnes můžete využít moderně vybavená lázeňská zařízení v Hodoníně, Luhačovicích, Ostrožské Nové Vsi, Buchlovicích-Smraďavce, Lednici nebo Zlíně-Kostelci. Důležitou součástí léčby tvoří kromě již zmíněných léčivých vod také krásné prostředí, možnosti vycházek do přírody a nabídka kulturních a společenských akcí. I v tomto ohledu obstojí lázeňská zařízení na Slovácku se ctí.

A navíc si zde můžete pochutnat na místních specialitách, neboť jsou organizovány různé soutěže a ochutnávky zdejších tradičních jídel i nápojů. Ojedinělý je košt krajanců, o kterém se dá říci, že je jediným na světě, a probíhal letos v dubnu při „Blanickém koštu gořalek“. Soutěžilo na třicet různých výrobků od místních i přespolních kuchařek. Krajanec je starodávné selské slané pečivo, které se podávalo k polévkám a omáčkám místo dnešních knedlíků nebo chleba.


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.