Českou cechovní normu, která je zárukou kvality, už má 1858 výrobků

Českou cechovní normu, která je zárukou kvality, už má 1858 výrobků

19.04.2021 Jana Čiháková

Označení potravinářskou cechovní normou má 1858 výrobků od 194 společností. Předloni bylo zapojených firem 109, meziročně tak počet vzrostl o zhruba 80 procent. Potraviny vyrobené podle norem by měly mít nadstandardní charakteristiky proti srovnatelným výrobkům na trhu.

Aktuálně je schváleno 287 norem, nejsou pokryté pouze komodity týkající se čerstvého ovoce a zeleniny s výjimkou brambor. Dál nejsou cechovní normy, které by hodnotily zpracované ovoce a zeleninu jako jsou kompoty nebo zeleninové šťávy. Chybí také například u koření, snídaňových cereálií a některých cukrovinek. Loni například vznikly normy na mnohé pekařské výrobky, nebo na ruské vejce v aspiku.

Další normy budou přibývat

"V letošním roce bychom rádi dokončili normy na jemné pečivo. Jemné pečivo, to jsou například loupáčky, šátečky, koblihy, buchtičky, vánočky, a další. Vyhláška přesně stanovuje, kolik tuku a cukru musí pečivo obsahovat, aby se mohlo označit jako jemné. Běžné pečivo má tuku a cukru méně. Rozdíl mezi jemným pečivem a běžným pečivem na omak je jeho jemnost, běžné pečivo je naopak křupavé," říká mluvčí potravinářů Helena Kavanová. V letošním roce by pak podle ní měli do projektu vstoupit například chovatelé prasat nebo výrobci krmiv.

U pekařů má největší počet registrovaných výrobků řetězec Globus, má jich 56. "Pečivo, které vyrábíme ve všech patnácti pekárnách ručně a od základu, nese označení Poctivá výroba Globus. Pokud je tu ale možnost České cechovní normy, jak kvalitu našich výrobků potvrdit a deklarovat na vyšší úrovni, jsme rádi, jde o ocenění svědomité práce našich pekařů," uvedl vedoucí výroby a prodeje pekáren, cukráren a Café Globus Pavel Meduna. Jde hlavně o chleby, vánočky či mazance.

Cechovní normy komora zavedla podle vzoru Rakouska, kde se vztahují na 30 000 produktů. V Česku komora projekt připravovala dva roky, spustila ho v roce 2017.

V Česku je nyní řada značek označujících kvalitu potravin. Nejznámější je Klasa, kterou stamiliony korun ročně podporuje i stát. Další je například Regionální potravina, která je vázaná na daný kraj. Mezi další patří logo Vím, co jím, které by mělo označovat potraviny obsahující uváděné výživové hodnoty. Logo Zdravá potravina se zase objevuje na pokrmech, které neobsahují zbytečné množství chemických konzervačních látek a barviv.


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.