Češi se stále více zajímají o původ potravin, prodej bioproduktů vzrostl o třetinu

Češi se stále více zajímají o původ potravin, prodej bioproduktů vzrostl o třetinu

29.11.2019 Jana Čiháková

Poptávka Čechů po biopotravinách se zvyšuje a stoupá i celkový zájem spotřebitelů o původ zboží. Loni narostl počet prodaných biopotravin o bezmála třetinu.

Na zvýšenou poptávku spotřebitelů reagují i podnikatelé. Stále častěji spolupracují se supermarkety, ve kterých se prodají dva ze tří bioproduktů. Za poslední dva roky narostl počet firem podnikajících v ekologickém zemědělství o 13%. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství.

Češi se více zajímají o původ potravin

Češi nakupují stále více biopotravin. Podle odborníků za to může zájem spotřebitelů o kvalitnější výrobky a také o původ kupovaných potravin. „Spotřebitelům začíná stále více záležet na tom, jakým způsobem a kde byla například zelenina nebo ovoce vypěstována. Česká republika má 12 procent půdy v ekologickém režimu a celkově se ekologické zemědělství podílí na zemědělské produkci asi 3,5 procenty, což není mnoho, ale dle mého soudu ten podíl s poptávkou spotřebitelů poroste. Kupující má totiž u bioproduktů jistotu, že v nich nebudou přídatné látky nepovolené v ekologickém zemědělství nebo, že plodiny nebudou ošetřovány pesticidy či průmyslovými hnojivy,“ říká Iva Vrkočová, říká expertka na potraviny z inspekční certifikační společnosti Bureau Veritas.  

Biopotraviny mají stejnou kvalitu v supermarketech i malých obchodech

Téměř dvě třetiny všech produktů z ekologického zemědělství, které mohou nosit označení bio, se prodají ve velkých řetězcích, zbytek putuje do malých venkovských obchodů. Podle Ivy Vrkočové z inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas ale není důležité, kde výrobek koupíme, protože většina produktů je balená a označovaná u certifikovaných výrobců. Zelenina a ovoce je balena v centrálních skladech: „Biopotraviny jsou opatřeny příslušnými bio logy Evropské unie, nebo České republiky. Pokud kupujete například zeleninu, která není zabalená, tak si u prodejce vyžádejte kontakt na výrobce. Toho si pak můžete vyhledat v Registru ekologických zemědělců a předejít tak pochybnostem, zda skutečně kupujete biopotravinu.“

 

Ekologicky pěstovaná pšenice je dvakrát odolnější proti plísním

Podle Ivy Vrkočové není třeba se obávat, že by byly produkty ekologického zemědělství zdravotně závadné. „Například u pšenice se jednu dobu odborná veřejnost obávala, že by mohla obsahovat více mykotoxinů, než plodina, která byla ošetřena pesticidy. Z různých studií ale vyšlo najevo, že pšenice pěstovaná ekologicky je odolnější vůči mykotoxinům, protože má na rozdíl od té chemicky ošetřené plodiny větší přirozenou imunitu,“ uzavírá expertka na potraviny z inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas.

 

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

20 LITRŮ VÍNA A 7 LITRŮ LIHOVIN NA HLAVU: SMUTNÁ STATISTIKA RIZIKOVÉHO PITÍ V ČECHÁCH

08.02.2024 | Podle údajů Českého statistického úřadu a dat organizace Suchej únor vypil průměrný Čech v roce 2022 143 litrů piva, téměř 20 litrů vína a 7 litrů lihovin. Česko se tak řadí ve spotřebě alkoholu spolu s Litvou a Moldavskem do evropské TOP trojky, celosvětově nám pak náleží čestné místo mezi TOP 5 zeměmi na světě ve spotřebě alkoholu.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.