Celozrnná mouka

Celozrnná mouka

14.03.2014 Redakce

Jaké jsou výhody celozrnné mouky? Jaké se u nás dají sehnat druhy?

S uspěchanou dobou se lidé začínají zajímat o to, jak se stravují: proto se na výsluní dostávají právě celozrnné mouky, jež se vyrábí rozemletím celého zrna. Taková mouka a výrobky z ní jsou sice těžší na trávení, ale tělu prospěšnější, neboť obsahují více vlákniny a vitamínů skupiny B. Celozrnná mouka je rovněž doporučována lidem, jež se snaží zredukovat váhu nebo snížit cholesterol. A vybrat si můžete ze spousty druhů.

Špaldová mouka je druhem pšeničné mouky. Mouka z pšenice-špaldy trochu mate svou barvou: je poměrně světlá, ačkoliv je v podstatě celozrnná. Je známá svou ořechovou chutí. Dobrou zprávou pro příznivce zdravé stravy je, že se v Evropě zvětšuje velikost ploch, jež jsou špaldou osévány. Špaldovou mouku produkují firmy ProBio a Top-bio v bio kvalitě.

Další celozrnnou moukou je pohanková, která se doporučuje pacientům na bezlepkové dietě, kteří si takto mohou užít například ovocné knedlíky. Pohanková mouka obecně překvapí variací receptů, které z ní jdou připravit. Je surovinou, ze které lze připravit galletes, slané palačinky, specialitu francouzské kuchyně z Bretaně. Servírují se plněné špenátem, šunkou, sýrem, vejci, kysanou smetanou či cibulovým krémem. Milovníci této plodiny můžou také vyzkoušet Pohankový dezert z řady Bioline od již zmíněné značky Pro-Bio z Olomouckého kraje. A mimo to obsahuje rutin, který přispívá k pružnosti cévních stěn.

Kukuřičná mouka je známá milovníkům mexické kuchyně. Připravují se z ní tortilly, nekynuté placky a polenta, jež je specialitou kuchyně italské. A nelze ani opomenout možnost použití i v kuchyni české, kdy se v kukuřičné mouce obalují řízky – osmažená kukuřičná mouka tvoří zlatavé, chutné a křupavé těstíčko.


Mohlo by vás zajímat

I S VODOU SE MUSÍ UMĚT ZACHÁZET! KDY V NÍ MŮŽETE MÍT BAKTERIE?

05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?

K DOBRÉ RYBĚ SKLENKA DOBRÉHO VÍNA: RYCHLÝ WINE PAIRING

22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.

JEŠTĚ NEPIJETE CIDER? TADY JE 5 DŮVODŮ, PROČ ZAČÍT

16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.