I S VODOU SE MUSÍ UMĚT ZACHÁZET! KDY V NÍ MŮŽETE MÍT BAKTERIE?

I S VODOU SE MUSÍ UMĚT ZACHÁZET! KDY V NÍ MŮŽETE MÍT BAKTERIE?

05.05.2022 BEZPEČNOST POTRAVIN

Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?

Voda obecně nenabízí dobré podmínky pro růst bakterií, protože ve vodě nejsou přítomny živiny potřebné pro růst mikroorganismů. Mikrobiologická vyšetření provedená v laboratorních podmínkách ukazují, že hodnota pH, teplota, množství kyseliny uhličité a přítomnost organických látek v nápojích a také v minerální vodě mají vliv na růst existujících mikroorganismů. Jiné studie porovnávaly přítomnost mikroorganismů v nesycené vodě s úrovní mikroorganismů v sycené minerální vodě. Bakterie byly častěji detekovány v nesycené vodě. Také poloha pramene, doba skladování, nikoli však teplota skladování, mají vliv na množství mikroorganismů. Pro zachování mikrobiologické kvality je třeba minerální, pramenitou a stolní vodu chránit před kontaminací (zejména po otevření lahve), skladovat ji v chladu a co nejrychleji spotřebovat. Voda v lahvi může být kontaminována bakteriemi při přímém pití z láhve, proto je lépe se pití z lahve vyhnout, nebo má z lahve pít jen jedna osoba.

JAK DLOUHO VYDRŽÍ?


Obecně platí, že minerální, pramenitá a stolní voda by se měla konzumovat vždy bezprostředně po otevření lahví, zejména pokud se voda pije přímo z lahve. Dříve otevřené lahve by měly být uzavřeny a skladovány na chladném místě. Vodu z nich lze konzumovat i po několika dnech. To platí i pro pitnou vodu stáčenou do vlastních lahví, pokud je voda stáčena hygienicky. Čerstvost vody, zejména vody sycené, se však časem snižuje. Kyselina uhličitá uniká snadněji z plastových lahví (polyethylentereftalát, PET) než ze skleněných lahví, proto je doba spotřeby vody v PET lahvích obvykle kratší než u vody ve skleněných lahvích. Voda v otevřené lahvi, která je uchovávána při pokojové teplotě, by se po několika dnech již neměla pít.

Ústní dutina každého člověka je osídlena bakteriemi a kvasinkami. Tato tzv. ústní flóra má ochrannou funkci, aby zabránila pronikání patogenů. V ústech se také mohou nacházet zbytky jídla. Voda nebo lahev mohou být kontaminovány pitím přímo z lahve. Proto je třeba vyvarovat se pití přímo z lahve, nebo vodu z lahve vypít co nejdříve a nesdílet lahev s jinými osobami.

VE SKLE, NEBO  V PLASTU?


Hygienická kvalita, tedy existence patogenů, které by mohly mít vliv na zdraví, není ovlivněna typem obalu. Diskuse se však vedou o tom, zda by látky, které mohou mít podobný účinek jako hormony, nemohly z plastového obalu přejít do vody. Porovnání minerálních vod z PET lahví a vody ze skleněných lahví však neukázalo žádný rozdíl s ohledem na naměřenou velmi nízkou aktivitu estrogenu. Je proto nepravděpodobné, že by se tato nízká aktivita dala vysledovat zpět k PET lahvím. Chemické rozbory minerálních vod zatím nepotvrdily žádné látky, které by mohly vyvolat estrogenní aktivitu.

Může ale docházet ke změnám chuti nebo vůně, pokud dojde k migraci acetaldehydu z PET lahví, protože tato látka je rozpoznatelná na chuti a vůni i ve velmi malých koncentracích. I když je acetaldehyd cítit nebo rozpoznán na chuti, nepředpokládá se žádný negativní dopad na zdraví, protože jeho množství je obvykle hluboko pod zákonem stanovenou tolerancí.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

ČEŠI BEROU ÚTOKEM POLSKÉ POTRAVINY! POLÁCI SE OBÁVAJÍ TENČENÍ ZÁSOB

21.11.2022 | Obyvatelé polského městečka Bogatynia u hranic Libereckého kraje si stěžují, že lidé z Česka vykupují obchody. Mají obavy, že před Vánocemi na ně nezbyde dost zboží. Na svých internetových stránkách o tom ve svém vratislavském vydání píše Gazeta Wyborcza.

MASO, NEMASO: FRANCIE LÁKÁ NA ROSTLINNÉ RYBY A KEBAB

25.10.2022 | Trendu ochrany životního prostředí se v poslední době přizpůsobují i výrobci potravin, kteří hledají rostlinné alternativy k masným výrobkům. Na potravinářském veletrhu SIAL v Paříži tak mohli návštěvníci ochutnat například imitaci ryb vytvořenou z rýže a mořských řas, kebab s kousky z hrachového proteinu nebo stoprocentně rostlinné špízy na gril, které voní jako maso.

5 RAD, JAK NA MEDOVÉ CUKROVÍ: SPRÁVNÉ ZACHÁZENÍ S MEDEM UCHOVÁ ŽIVINY

28.11.2022 | Zdravější, chutnější, vláčnější. Upečte si takové cukroví letos i vy. Stačí jen použít, stejně jako naši předci dlouhá staletí před námi, místo cukru med a držet se osvědčených rad. Zlatý dar přírody totiž při správném zacházení dokáže divy a zachová si i své zdraví prospěšné látky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.