05.05.2022 BEZPEČNOST POTRAVIN
Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?
Voda obecně nenabízí dobré podmínky pro růst bakterií, protože ve vodě nejsou přítomny živiny potřebné pro růst mikroorganismů. Mikrobiologická vyšetření provedená v laboratorních podmínkách ukazují, že hodnota pH, teplota, množství kyseliny uhličité a přítomnost organických látek v nápojích a také v minerální vodě mají vliv na růst existujících mikroorganismů. Jiné studie porovnávaly přítomnost mikroorganismů v nesycené vodě s úrovní mikroorganismů v sycené minerální vodě. Bakterie byly častěji detekovány v nesycené vodě. Také poloha pramene, doba skladování, nikoli však teplota skladování, mají vliv na množství mikroorganismů. Pro zachování mikrobiologické kvality je třeba minerální, pramenitou a stolní vodu chránit před kontaminací (zejména po otevření lahve), skladovat ji v chladu a co nejrychleji spotřebovat. Voda v lahvi může být kontaminována bakteriemi při přímém pití z láhve, proto je lépe se pití z lahve vyhnout, nebo má z lahve pít jen jedna osoba.
Obecně platí, že minerální, pramenitá a stolní voda by se měla konzumovat vždy bezprostředně po otevření lahví, zejména pokud se voda pije přímo z lahve. Dříve otevřené lahve by měly být uzavřeny a skladovány na chladném místě. Vodu z nich lze konzumovat i po několika dnech. To platí i pro pitnou vodu stáčenou do vlastních lahví, pokud je voda stáčena hygienicky. Čerstvost vody, zejména vody sycené, se však časem snižuje. Kyselina uhličitá uniká snadněji z plastových lahví (polyethylentereftalát, PET) než ze skleněných lahví, proto je doba spotřeby vody v PET lahvích obvykle kratší než u vody ve skleněných lahvích. Voda v otevřené lahvi, která je uchovávána při pokojové teplotě, by se po několika dnech již neměla pít.
Ústní dutina každého člověka je osídlena bakteriemi a kvasinkami. Tato tzv. ústní flóra má ochrannou funkci, aby zabránila pronikání patogenů. V ústech se také mohou nacházet zbytky jídla. Voda nebo lahev mohou být kontaminovány pitím přímo z lahve. Proto je třeba vyvarovat se pití přímo z lahve, nebo vodu z lahve vypít co nejdříve a nesdílet lahev s jinými osobami.
Hygienická kvalita, tedy existence patogenů, které by mohly mít vliv na zdraví, není ovlivněna typem obalu. Diskuse se však vedou o tom, zda by látky, které mohou mít podobný účinek jako hormony, nemohly z plastového obalu přejít do vody. Porovnání minerálních vod z PET lahví a vody ze skleněných lahví však neukázalo žádný rozdíl s ohledem na naměřenou velmi nízkou aktivitu estrogenu. Je proto nepravděpodobné, že by se tato nízká aktivita dala vysledovat zpět k PET lahvím. Chemické rozbory minerálních vod zatím nepotvrdily žádné látky, které by mohly vyvolat estrogenní aktivitu.
Může ale docházet ke změnám chuti nebo vůně, pokud dojde k migraci acetaldehydu z PET lahví, protože tato látka je rozpoznatelná na chuti a vůni i ve velmi malých koncentracích. I když je acetaldehyd cítit nebo rozpoznán na chuti, nepředpokládá se žádný negativní dopad na zdraví, protože jeho množství je obvykle hluboko pod zákonem stanovenou tolerancí.
21.09.2023 | Opustit dobře placenou pozici v bance v zahraničí a vydat se do neznámého oboru chce nejen odvahu, ale i dost síly. Ale když vás v Londýně okouzlí svět výběrové kávy a urbanistických kaváren, a každý den se budíte s nápadem přenést je i do rodného kraje, není co řešit… a příběh sítě kaváren The Miners se začíná nenápadně psát… Opustit dobře placenou pozici v bance v zahraničí a vydat se do neznámého oboru chce nejen odvahu, ale i dost síly. Ale když vás v Londýně okouzlí svět výběrové kávy a urbanistických kaváren, a každý den se budíte s nápadem přenést je i do rodného kraje, není co řešit… a příběh sítě kaváren The Miners se začíná nenápadně psát…
26.09.2023 | Plýtvání potravinami se stalo v posledním desetiletí jedním z hlavních celospolečenských témat. Týká se všech článků řetězce, a to od primární produkce až po konečného spotřebitele. Darování potravin ze supermarketů je již řadu let samozřejmým standardem, nyní se pozornost přesunula na možné darování hotových jídel z gastroprovozů. Jak zachránit alespoň část z tisíců tun, které zde přijdou nazmar?
11.09.2023 | Dostatečný příjem tekutin je pro lidské tělo zcela zásadní. Proti této tezi nelze nic namítat. Nicméně i protěžovanou „zdravou“ vodu je nutné konzumovat v přiměřeném množství. V posledních letech však narůstá případů, kdy je s tekutinami zacházeno neuvážlivě a namísto očekávané prospěšnosti se tak dostavují spíše zdravotní komplikace, mimo jiné i onemocnění z přetížení ledvin.