Celá EU by k Polsku měla zaujmout jednotné stanovisko!

Celá EU by k Polsku měla zaujmout jednotné stanovisko!

05.03.2019 Jana Čiháková

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) vyzval Evropskou komisi, aby celá unie přijala dočasně vůči Polsku stejná opatření, jako má vůči polskému hovězímu Česká republika. Učinil tak v dopise, kterým zamítavě odpovídal na požadavky komise, aby ČR zrušila povinné kontroly na hovězí maso z Polska na salmonelu. Na dotaz ČTK to dnes sdělil tiskový mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. O situaci má Toman jednat vestředu s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.

"Pokud k tomuto kroku nedojde, ČR vyčká na polskou stranu, až předloží přesvědčivé důkazy, že porážky se dělají za veterinárního dozoru a hygiena provozu během produkce masa splňuje legislativní požadavky. V opačném případě vyčkáme na schválení dříve avizované nové legislativy v Polsku, která by měla zaručit bezpečnost potravin - pak budou mimořádná opatření vyhlášená v ČR zrušena," řekl ČTK Bílý.

Komise vyzvala minulý týden Česko, aby do minulého pátku ukončilo mimořádné kontroly polského hovězího zahájené kvůli nálezu salmonely v jedné zásilce masa. České ministerstvo zemědělství požadavek odmítlo.

Dopis komise do Prahy končil upozorněním, že pokud nebudou česká opatření zrušena, předloží komise věc do deseti dnů členským státům na jednání Stálého výboru pro potraviny EU. Ten by mohl v tomto týdnu hlasováním rozhodnout o tom, že Česko musí přijaté kroky zrušit. Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda bude až na hlasování členských států, zda česká opatření skončí. Pokud by se veterináři rozhodli opatření nerušit, nejspíš by ze strany EU přišly sankce.

Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na český trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích, platí od předminulého čtvrtka. Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozí pomalé informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.


Mohlo by vás zajímat

DŽUS NEEXISTUJE! JAKÝ JE ROZDÍL MEZI KONCENTRÁTEM A NEKTAREM?

20.02.2024 | Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná oslazenou a ovocným aromatem obohacenou vodu. Ve skutečnosti to ale není zas tak složité.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.