HORY  CHILE  vinice  víno  

CECILIA CRUZOVÁ Z CHILE: MÁM VINICI V NADMOŘSKÉ VÝŠCE 3600 METRŮ

CECILIA CRUZOVÁ Z CHILE: MÁM VINICI V NADMOŘSKÉ VÝŠCE 3600 METRŮ

26.05.2022 Jana Čiháková

V nejsušší poušti světa a v nadmořské výšce 3600 metrů by jen těžko někdo hledal vinici. V chilském regionu Antofagasta v oblasti pouště Atacama jedna taková existuje, další jsou v této oblasti v nadmořské výšce o několik stovek metrů níže.

Dvě z vín místního družstva vinařů, které sdružuje výhradně pěstitele z řad původního obyvatelstva Atakamů, získala loni v Itálii medaile ve světové soutěži extrémních vín. Informoval o tom deník El País.

"Nikdy v životě jsem neviděla, že by se víno pěstovalo v takové nadmořské výšce," uvedla sedmašedesátiletá Chilanka Cecilia Cruzová, majitelka vinice v největší výšce v Chile. "Sousedé mi nevěřili, že budu schopná sklízet ovoce. Nyní za mnou chodí podívat se na hrozny a chtějí je ochutnat," dodala pyšná pěstitelka z vesnici Socaire.

MÍSTO KUKUŘICE VÍNO?

Cruzová stejně jako většina jejích sousedů pěstovala původně kukuřici či fazole. V roce 2010 se zapojila do programu nazvaného Atacama úrodná zem, který financuje chilská chemická a důlní společnost SQM a který zájemcům o pěstování vinné révy v této oblasti poskytl pomoc finanční i odbornou. Enologové poradili například s odrůdami, inženýři se zavlažovacím systémem.

V roce 2017 se Cruzová připojila k družstvu vinařů domorodých Atakamů, v němž z někdejších padesáti pěstitelů vydrželo 18, včetně Cruzové. Ostatní nedokázali pěstovat víno v tak extrémních podmínkách či mu nevěnovali dost času a péče, citoval deník El País enologa sdružení Fabiána Muňoze. Jejich víno zvané podle inckého výrazu pro komunitu Ayllu získalo už několik ocenění.

"Extrémní podmínky, jako je skalnatá půda, vysoká nadmořská výška, méně kyslíku, hodně slunce a změny teplot vyžadují mnohem větší úsilí a kontrolu kvality," řekl Muňoz. Popsal také, že slupka hroznu je silnější a jeho chuť výraznější a intenzivní. Samozřejmostí jsou ekologické postupy, k zavlažování používají elektřinou vyráběnou solárními panely.


Mohlo by vás zajímat

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.