Bageta je kandidátem Francie na seznam nehmotného dědictví UNESCO

Bageta je kandidátem Francie na seznam nehmotného dědictví UNESCO

26.03.2021 Jana Čiháková

Paříž se rozhodla letos jako kandidáta na seznam nehmotného dědictví UNESCO nominovat tradiční postup výroby francouzské bagety. Podlouhlé bílé pečivo dostalo přednost před řemeslem zinkování střech v Paříži a vinařskými slavnostmi v Arbois. O svém rozhodnutí informovalo ffrancouzské ministerstvo kultury.

Uzávěrka nominací je 31. března, UNESCO rozhodne na podzim 2022.

Každá země může vždy nominovat jen jednu ze svých specialit. Ministryně kultury Roselyne Bachelotová uvedla, že bageta dostala přednost, protože se osobně dotýká největšího počtu Francouzů a pomůže také s propagací pekařského řemesla.

Počet řemeslných pekařů ve Francii již několik desetiletí klesá, stále více baget se vyrábí průmyslově. V roce 1970 bylo ve Francii 55.000 pekařství, tedy jedno na každých 790 obyvatel. Dnes už jich je jen 35 000, o jednoho pekaře se tedy dělí na 2000 lidí, píše se ve zprávě ministerstva.

Podlouhlé chleby se ve Francii pekly od 17. století, součástí každodenního jídelníčku Francouzů se ale bageta stala až v 19. století. Tehdy také získala svůj dnešní název.

Kandidatura je podmíněná uznáním speciality v zemi původu a sdružením jejích vykonavatelů v rámci profesní organizace. UNESCO na seznam nehmotného dědictví každoročně zapíše přibližně stovku zvyků nebo pochutin.

Za Českou republiku je na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO mimo jiné české sokolnictví, verbuňk, Jízda králů či české loutkářství. Cílem seznamu je podle UNESCO odrážet rozmanitost nemateriálního dědictví lidstva a také přitáhnout pozornost k lety prověřeným dovednostem.

Zdroj ČTK, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.