chmel  pivo  úroda  

ANI VÍCE, ANI MÉNĚ: ÚRODA CHMELU ZŮSTANE VESMĚS STEJNÁ

ANI VÍCE, ANI MÉNĚ: ÚRODA CHMELU ZŮSTANE VESMĚS STEJNÁ

09.08.2023 Jana Čiháková

Pěstitelé očekávají průměrnou úrodu chmele. Výnosy budou lepší než v loňském roce, který byl pro chmelaře nejhorší za deset let. Pomohl déšť v dubnu i nyní. První rozbory prokázaly růst alfa hořkých kyselin u nejrozšířenější odrůdy Žatecký poloraný červeňák, kvalita tak roste. Sklizeň začne později než v jiných letech, do chmelnic nemohou traktory s česačkami nyní vjet. Zaznělo to dnes na statku ve Stekníku u Žatce při tradičním chmelařském dni.

"Věštit úrodu je předčasné, ale pomohly deště, mohla by být tedy průměrná, což je 6000 tun suchého chmele," řekl předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda. Loni se sklidilo 4452 tun chmele, před dvěma lety 8306 tun. Důvodem loňské špatné úrody byla dlouhá období sucha. "Je potřeba pokrýt smlouvy na odběr chmele, který je žádaný. Neradi bychom uvolňovali místo jiným zahraničním pěstitelům," řekl Hejda.

S odběrateli mají chmelaři uzavřené dlouhodobé smlouvy, cena tak zůstává pevná, náklady na pěstování plodiny nicméně loni kvůli neúrodě výrazně vzrostly. Někteří se proto rozhodli chmelnice zrušit. Plocha chmelnic klesá vytrvale od roku 2018. Nyní zabírají 4873 hektarů, což je o 145 hektarů méně než před pěti lety. Nejvíce jich je na Žatecku, dále na Úštěcku v litoměřickém okrese a Tršicku na Olomoucku.

BRZY SE BUDE SKLÍZET

S ohledem na vydatný déšť začne sklizeň podle odhadu pěstitelů po 20. nebo 25. srpnu. Hospodáři nyní intenzivně shánějí brigádníky. "Češi to pokrýt nedokážou, sbíráme je po celé Evropě. Mrzí nás Ukrajina, odkud jezdili technicky zdatní chlapi, traktoristi. Právě obsluha česaček a řidiči jsou kritická místa, na která chybí lidé. Pokud by měl někdo zájem, ať se určitě na nás obrátí," uvedl předseda chmelařského svazu. Brigádníci pocházejí z Rumunska, Bulharska i Pobaltí.

Kvalita chmele by mohla být podle prvních rozborů Chmelařského institutu dobrá. "Aktuálně má chmel obsah kolem dvou procent alfy, která dodává hořkost pivu. Pokud se ještě vyšplhá na tři, bude to optimální," řekl jednatel Chmelařského institutu Josef Patzak. Obsah se týká odrůdy Žatecký poloraný červeňák, která je v ČR nejrozšířenější. "Voda snad udrží hlávku narostlou, bude se tak lépe česat a nebudou takové ztráty," dodal.

Chmelaři by si nyní přáli, aby pršet přestalo. "Těžko se do chmelnic v takovémto počasí technika dostává, traktory dost často trefí nějaký sloup. Navíc vlhko může pomoci škůdcům. Hlávky mohou zhnědnout, pokud nejsou postříkány," řekl Patzak. Chmel sklízený v Česku se používá pro výrobu piva v tuzemsku a je významným exportním artiklem. Vyváží se okolo 60 procent úrody, nejvíce do Japonska a Číny. ČR je třetí největší pěstitelskou zemí světa.


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.