Aféry s potravinami mohou oslabit pozici řetězců

Aféry s potravinami mohou oslabit pozici řetězců

24.05.2012 ČTK

Nepříznivé výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která letos v prodejnách často odhaluje prošlé a špatně označené potraviny, mohou oslabit pozici obchodních řetězců na tuzemském trhu s čerstvými potravinami. Na konferenci Retail in Detail/Fresh Food to dnes řekl analytik Zdeněk Skála ze společnosti Incoma GfK.

SZPI od začátku letošního roku intenzivně kontroluje prodejny potravin a prakticky nemine týden, kdy by inspektoři na pultech obchodů nezjistili prošlé či špatně označené potraviny. Obchodníci také často nedodržují podmínky skladování a některé potraviny podle SZPI obsahují náhražky, které ale nejsou uvedeny na jejich obalu. "Důvěra zákazníků je obrovská tržní síla a to, co vidíme dnes, se může na trhu projevit velmi nepříjemně," varoval Skála.

obchod

Připomněl, že podobné aféry s nekvalitními čerstvými potravinami hýbaly tuzemským maloobchodem v letech 2003 a 2004, kdy obchodníci sváděli cenovou válku a na trhu panovala značná nervozita. Zatímco v předchozích letech se význam moderních prodejen jako hlavního nákupního místa čerstvých potravin nepřetržitě zvyšoval, po aférách začal v kategoriích masa, uzenin, lahůdek i pečiva výrazně klesat.


"Lidé totiž ztratili důvěru v kvalitu sortimentu nabízeného v moderních formátech obchodů a začali se houfně vracet k drobným specialistům, tedy do malých pekáren, řeznictví či prodejen s ovocem a zeleninou," upozornil Skála. Obchodním řetězcům pak trvalo několik let, než v kategorii čerstvých potravin získaly zpět ztracené pozice. "Posledních pět let jsou investice do čerstvých kategorií ve velkých prodejnách významnějším trendem než cenový marketing," podotkl Skála.

Největší tuzemské obchodní řetězce před několika dny kvůli nelichotivým výsledkům kontrol sepsaly deklaraci, ve které se zavázaly zlepšit kontrolu prodávaných potravin. "Prohřešků jsme si vědomi a naší snahou je, aby jich bylo co nejméně," řekl dnes na konferenci prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka.


Zástupci obchodníků se v pondělí sejdou s ministrem zemědělství Petrem Bendlem. "Budeme chtít, aby projednal se SZPI objektivizaci jejich zjištění," uvedl Juračka, podle kterého by měla být zveřejňována struktura zjištěných nedostatků podle jejich závažnosti, protože nyní jsou prý statistiky kontrol zkreslené. "A ať se také řekne, že od začátku roku byla zvýšena frekvence cílených kontrol, a proto je také vyšší počet zjištění," dodal.


Mohlo by vás zajímat

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.