Články se štítkem: veterináři

VETERINÁŘI: SPOTŘEBA VETERINÁRNÍCH ANTIBIOTIK ZASE KLESLA

24.11.2022 | Spotřeba veterinárních antibiotik v ČR loni meziročně klesla o 11 procent na 50 mg/PCU, což je evropské měřítko hodnot na populaci, do kterých se například započítávají hmotnosti zvířat v době léčení. Spotřeba dlouhodobě klesá a Česko je v současnosti pod průměrem spotřeby v EU, která je na hodnotě 84,4 50 mg/PCU.

PRO MIMINKA JEN TO NEJLEPŠÍ? VAROVÁNÍ PŘED KONTAMINOVANOU VÝŽIVOU!

15.11.2022 | Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje spotřebitele, že se na českém trhu objevila kojenecká výživa z kozího mléka, která by mohla obsahovat bakterie rodu Cronobacter. Třetina z přibližně 1000 balení směřovala na Slovensko, zbylé dvě třetiny se prodávaly na českém trhu, a to zejména v lékárnách a v internetovém obchodě. Zákazníci, kteří mají výrobek doma, by jej neměli kojencům dávat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

PRODÁVÁTE MASO ZE ZABIJAČKY? HROZÍ VÁM MASTNÁ POKUTA

20.10.2022 | Ačkoliv se to podle aktuálního počasí možná nezdá, zima se blíží. S tímto ročním obdobím je v českých zemích spojen tradičně zvyk domácích porážek čili zabíjaček. Pro ně platí výjimka ze zákona a takto poražená zvířata nemusí projít veterinární prohlídkou. Maso z takto poraženého prasete je však určeno pouze pro omezený okruh spotřebitelů (domácnost chovatele a osoby blízké). Rozhodně není možné maso z doma poražených zvířat veřejně nabízet a prodávat.

V RESTAURACI NAŠLI 200 KILO MASA BEZ DOKLADŮ: FOTKY PRO OTRLÉ

18.10.2022 | Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v Praze provedli na základě podnětu Hygienické stanice hl. m. Prahy kontrolu asijské restaurace v Praze 8. V prostorách podniku odhalili přes 200 kg různých druhů masa neznámého původu.

STŘÍPKY Z KONTROL: V UZENÉM MASE BYLY RAKOVINOTVORNÉ LÁTKY!

15.03.2022 | Krajská veterinární správa pro Plzeňský kraj (KVS) odhalila loni nadlimitní hodnoty rakovinotvorných zplodin kouře v uzeném mase a DDT ve svalovině prasete divokého. Preventivně monitorovala výskyt nebezpečného afrického moru prasat domácích i divokých.

JAK JSOU NA TOM KAPŘÍCI? VETERINÁŘI ZAHÁJILI KONTROLY

21.12.2021 | Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) budou v nadcházejících dnech podobně jako každoročně kontrolovat pouliční prodejce vánočních kaprů. Prodejci letos nahlásili v rámci celé ČR téměř 3 000 prodejních míst, což je více než v předchozích letech. Při kontrolách se inspektoři jako obvykle zaměří jak na zacházení s živými rybami, tak na dodržování pravidel legislativy při jejich usmrcováni. Kontrolovány budou také hygienické podmínky prodeje.

VETERINÁŘI ZVEŘEJNILI METODIKU KONTROLY ZVÍŘAT

20.12.2021 | Státní veterinární správa (SVS) a ministerstvo zemědělství zveřejnily Metodiku kontroly zdraví zvířat nařízené vakcinace pro rok 2022. Jeden ze zásadních koncepčních dokumentů pro státní veterinární dozor a důležitý dokument pro chovatele hospodářských zvířat či myslivce každoročně navrhuje rozsah povinných preventivních a diagnostických úkonů, které mají předcházet vzniku a šíření nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka. Dokument zohledňuje vývoj nákazové situace.

POZOR, DO ČESKA SE DOSTAL MED S ANTIBIOTIKY!

08.12.2021 | Do Česka se dostal med od slovenské firmy Medas, ve kterém bylo antibiotikum tylosin. Týká se to 4320 kusů, každý o váze 900 gramů, prodávalo je Makro. Řetězec je už aktivně stahuje. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Nákup a prodej zvěřiny: Jak nakoupit a neprohloupit?

26.10.2021 | Podzim představuje tradiční období intenzivnějšího lovu zvěře, kdy se daleko častěji, než po zbytek roku objevuje v restauracích nebo obchodech zvěřina. Jako komodita živočišného původu také ona spadá do oblasti zájmu veterinárního dozoru. Následující text sumarizuje pravidla pro uvádění zvěřiny na trh z pohledu veterinárního dozoru a jeho úlohu v této oblasti.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.