24.11.2022 ČTK, SHUTTERSTOCK
Spotřeba veterinárních antibiotik v ČR loni meziročně klesla o 11 procent na 50 mg/PCU, což je evropské měřítko hodnot na populaci, do kterých se například započítávají hmotnosti zvířat v době léčení. Spotřeba dlouhodobě klesá a Česko je v současnosti pod průměrem spotřeby v EU, která je na hodnotě 84,4 50 mg/PCU.
V tiskové zprávě o tom informovala Státní veterinární správa (SVS), která v rámci monitoringu reziduí antibiotik loni odhalila překročení limitu u tří vzorků z 1810. Letos ze 1751 vzorků byl limit překročen ve dvou případech.
Veterinární zpráva však dnes upozornila na to, že spotřeba antibiotik klesá dlouhodobě. Mezi lety 2008 až 2018 se snížila o polovinu a klesala dále i v následujících letech. Nevhodné nebo nadměrné užívání antibiotik může vést k větší odolnosti bakterií, což je nebezpečné jak pro zvířata, tak pro lidi, přičemž potenciální riziko představují také případné zbytky antibiotik v živočišných produktech a životním prostředí, uvedla SVS.
Veterináři monitorují cizorodé látky u všech potravin živočišného původu u užívání antibiotik v chovech. Cílem je směřovat k tomu, aby se tato léčiva používala odpovědně a pouze v odůvodněných případech. U velkých hospodářských zvířat odebírají z každého vyšetřovaného kusu vzorky svalů, jater a ledvin. Svalovina a játra se vyšetřují také u králíků a drůbeže a kontrolují se také vzorky ryb, mléka, vajec nebo medu.
Stovky vzorků ročně také veterinární správa kontroluje při podezření na nedodržení ochranné lhůty nebo pokud má informaci o předchozí léčbě zvířat. Vzorky se odebírají také při kontrolách zásilek ze zahraničí.
Podle SVS lze situaci v Česku hodnotit jako příznivou. Upozornila také na to, že v EU je od roku 2006 zakázáno používat antibiotika jako stimulátory růstu a produkce.
05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.
26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.
22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.