Nebezpečné potraviny

Tesco zjistilo neoznačenou koninu u českého výrobce

21.03.2013 | Laboratorní testy poprvé objevily nepřiznané koňské maso v masném výrobku českého producenta. Obchodní řetězec Tesco koninu v rámci vlastních testů zjistil v baleném salámu Herkules 300 g českého výrobce Masna Studená prodávaného pod privátní značkou řetězce.

Masokombinát v Polsku mlel do klobás zdechliny

21.03.2013 | Rozemleté maso z uhynulých zvířat přidávali do klobás a jiných výrobků v masokombinátu v polské Bialé Rawské v Lodžském vojvodství. Třiačtyřicetiletého majitele firmy nyní policie zatkla a prokuratura obvinila z nebezpečné činnosti. Hrozí mu až osm let za mřížemi.

Další skandál s masem?

20.03.2013 | Státní veterinární správa pečlivě sleduje další možný skandál s masem, opět mimo naši republiku. Jakoby toho nebylo dost se šizením s koňským masem, objevila se informace, že ve Francii bylo zjištěno nelegální využívání strojně odděleného skopového masa z Velké Británie. Opět ve firmě, o které se již hovořilo v souvislosti s koňským masem.

Nebezpečná látka v potravinovém doplňku

18.03.2013 | Potenciálně nebezpečnou látku 1,3-dimethylamylamin, neboli geranamin, našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce v potravinovém doplňku Stacker 2 Thermodrene. V některých případech může požití skončit i smrtí. Na plzeňském Masarykově náměstí jej prodával Jan Zavadil. Koncoví zákazníci byli o zdravotním riziku informováni, řekl ČTK mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Hlodavci v pražské pekárně

18.03.2013 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uložila zákaz užívání prostor Pekařství Ječmínek ve vestibulu stanice Luka na trase metra B v Praze 5 pro závažná a opakovaná porušení hygienických předpisů. Při kontrole ze dne 14. března 2013 zde SZPI zjistila rozsáhlý výskyt myšího trusu, pohryzků a dalších stop přítomnosti hlodavců přímo v prodejně i mezi potravinami v zázemí, kde provozovatel vyrábí pekařský, cukrářský a lahůdkářský sortiment.

Plesnivý bok a jiné "lahůdky"

15.03.2013 | Inspektoři krajských veterinárních správ objevili 1,37 kg plesnivého uzeného boku v prodejně v Bernarticích u Milevska. Jaké další prohřešky odhalili?

Penny market prodával plesnivé maso, uzeniny a sýry

14.03.2013 | Nadstandardně velké množství zkažených uzenin, masa a sýrů odhalila v Penny marketu v Blansku Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Lihoviny jsou i nadále pečlivě kontrolovány

28.02.2013 | Zaměstnanci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) udělali do 24. února 38 346 kontrol v prodejnách, u výrobců i v místech, kde se čepují rozlévané lihoviny.

Ikea kvůli koňské DNA stahuje z nabídky i některé omáčky

27.02.2013 | Po masových kuličkách se švédský nábytkářský řetězec Ikea rozhodl stáhnout z nabídky jídel v některých zemích také vídeňské omáčky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.