Nebezpečné potraviny

Plesnivé arašídy a metanol ve vodce

11.10.2012 | Plesnivé arašídy, víno, vydávající se za české nebo vodku s metanolem, to vše nalezly kontroly v našich obchodech v uplynulých dnech. Kde a jaké prohřešky dozorové orgány řešily?

Inspekce zakázala distribuci více než 30 000 lahví Likérky Drak

11.10.2012 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při společné kontrole s Celní správou ČR zjistila existenci neregistrovaného skladu lihovin provozovaného společností VERDANA s.r.o. a na místě uložila zákaz uvádět do oběhu celkem 56 360 litrů lihovin.

Inspekce uzavřela neregistrovaný sklad s potravinami

10.10.2012 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uložila zákaz užívání prostor pro provoz potravinářského podniku ve velkoobchodu Otakar Belák se sídlem na ulici Smetanova 771 ve Valašských Kloboukách. Kontrola se uskutečnila dne 6. října ve večerních hodinách na žádost Policie České republiky ve Zlíně, která u podnikatele zabavila větší množství kolkovaných i nekolkovaných lihovin.

Přehled prohřešků v obchodech

08.10.2012 | Škůdci v sušených meruňkách, málo ovoce v džemu, rozbředlé okurky a příliš mnoho kyseliny ve víně. Na jaké další prohřešky můžete v našich obchodech narazit?

Inspekce zavřela kvůli hygieně dvě prodejny

01.10.2012 | Porušení hygieny prodeje neobvyklého rozsahu zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v provozovně společnosti Kubík a.s. na Kostelecké ulici číslo 495 v Pardubicích a v prodejně potravin Than Cao Thi na ulici Slovanská 35 v Plzni.

Prošlé párky, listerie v mase, špatné značení

27.09.2012 | Za poslední týden řešili inspektoři při veterinárních kontrolách především nesprávné, popřípadě nedostatečné označování výrobků.

Prošlý špek, uzené koleno, klobásy i salámy

19.09.2012 | Mezi nejčastější závady patří prošlé datum použitelnosti, zjistili v uplynulých deseti dnech inspektoři krajských veterinárních správ. Kde a jaké prohřešky řešili?

Některé černé čaje obsahují zbytky pesticidů

07.09.2012 | Některé černé porcované čaje prodávané v tuzemských obchodech obsahují zbytky pesticidů, které při zvýšené koncentraci mohou mít negativní vliv na lidské zdraví. Zjistil to časopis dTest, který pozůstatky pesticidů našel ve třech čtvrtinách kontrolovaných vzorků černého čaje. V jednom čaji obsah pesticidů mnohonásobně překročil povolené normy.

Pozor na kolumbijského tuňáka

06.09.2012 | Prostřednictvím systému rychlého varování RASFF byla Státní veterinární správa informována, že v Itálii se několika osobám po požití tuňáka v olivovém oleji původem z Kolumbie udělalo nedobře. Tři osoby byly hospitalizovány s podezřením na otravu histaminem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.