07.09.2023 Jana Čiháková
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos prověřila 128 vzorků zmrzlin, hygienické limity nesplnilo 45 procent z nich. Situace tak zůstává dlouhodobě nepříznivá, řekl dnes při jedné z kontrol v Brně novinářům mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Loni nevyhovělo 53 procent vzorků zmrzliny, předloni 48 procent. U ledů do nápojů je situace ještě horší, protože ze 75 vzorků jich nevyhovělo 48. Výsledky letošních kontrol zmrzlin a ledu do chlazených nápojů tak podle inspekce nejsou uspokojivé.
Při výběru, kam půjdou inspektoři na kontrolu, se SZPI řídí hodnocením rizik. Častěji chodí inspektoři k těm prodejcům, u nichž lze z nějakého důvodu očekávat výskyt problémů, ale jednou za čas zkontrolují každou provozovnu. "I když tedy nelze říct, že každá druhá cukrárna má problém, situace uspokojivá není," řekl Kopřiva.
Při kontrole se inspektoři zaměřují na dodržování bezpečnostních a jakostních parametrů a kontrolují zařízení na přípravu. "Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae," zmínil Kopřiva. Důvodem je nedodržení hygieny výroby, nedostatečná sanitace zařízení a nedodržení výrobního postupu. Jednou z charakteristických příčin problémů u točených zmrzlin je to, že zmrzlina se na konci dne nezlikviduje, ale následující den ji zaměstnanci dají zase do stroje. "Tím může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a opačně," doplnil Kopřiva. Zda je rizikovější zmrzlina kopečková či točená, se podle Kopřivy ale nedá říct.
V ledech do nápojů se vyskytovaly bakterie Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoky či koliformní bakterie. Důvodem jejich výskytu je podcenění hygienické praxe při výrobě a nedostatečná pravidelná dezinfekce výrobníků ledu. Výskyt problémů okolo 70 procent vzorků je pravidlem už i z minulých let.
Inspekce obvykle na místě zakáže používat zařízení na výrobu. Provozovatel musí provést sanitaci a poté udělat mikrobiologický rozbor. Pokuty dostávají provozovny ve správním řízení a podle závažnosti problému a podle toho, zda jde o opakovaný prohřešek, dostávají pokuty od desítek po stovky tisíc korun.
21.08.2024 | Většina školních jídelen v Praze nebude od nového školního roku zdražovat obědy, některé ceny mírně zvýší. Vyplývá to z odpovědí zástupců městských částí, které ČTK oslovila. Za oběd ve školní jídelně zaplatí děti v některých městských částech od 30 do 40 korun, v jiných okolo 40 až 50 korun. Ceny se liší mezi jednotlivými jídelnami, zároveň záleží na věku dítěte. Školy mohou žádat neziskové organizace o pomoc s financováním obědů pro děti ze sociálně slabších rodin.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.