09.03.2014 Odpovídá: Redakce
Jak poznat, že je ryba zkažená?
Nejvíce pomůže tabulka senzorických projevů čerstvosti a stupňů kažení ryb:
Stupeň čerstvosti | Kůže | Svaloviny | Oko | Žábry | Vnitřnosti |
Čerstvý | Svěží, lesklá, napjatá, typické zbarvení nebo kresba (rozdílná podle druhu věku, stanoviště) | Pevná, elastická, otisk prstu mizí, lehce narůžovělá nažloutlá nebo bělavá | Lesklé, s nezkalenou rohovkou, zornice ostře ohraničení | Třešňově červené, lístky napjaté a ostře konturované | Pevné, typicky zbarvené (podle druhu), bez porušených závěsů |
Začínající rozklad |
Matná, vybledlá, zřasená, zaschlá, s mizející kresbou tmavých pigmentů |
Měkce ochablá, po stisknutí zůstává dolík | Bez lesku, slabě zkalené až svraštěl | Vybledlé, lístky zplihlé, s neostrými okraji | Zřetelné, na okrajíchzměklé, neostře ohraničené |
Pokročilý rozklad | Vybledlá, jen u hřbetní hrany tmavší, bez hlenového obalu, rozpadající se, silně páchnoucí | Zcela změklá, rozbředlá | Vpadlé,svraštělé | Nažloutlé, s nezřetelnými lístky, obnaženou chrupavčitou spodinu | Těžko od sebe rozeznatelné, kašovité |
Úplný rozklad | Odbarvená, s vypadanými šupinami, rozklad zasáhl | Kašovitá | Neznatelné nebo s uvolněnou čočkou | Bělavé, s holými chrupavčitými, ostny | Rozteklé v dutině tělní |
08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.