Zdraví škodlivé obaly

Zdraví škodlivé obaly

19.02.2014 ČTK

Z plastových obalů mohou prý do potravin pronikat chemikálie.

Chemikálie obsažené v plastových obalech mohou pronikat do balených potravin a škodit lidskému zdraví, pokud jsou jim lidé vystaveni dlouhodobě. Autoři článku, který vyšel v časopise Journal of Epidemiology and Community Health, tvrdí, že určité množství syntetických škodlivých látek z obalů do potravin proniká. 
    Jde o tak malé množství, že samo o sobě zdraví uškodit nemůže, avšak jestliže někdo jí potraviny balené a skladované v plastech pravidelně, je jeho organismus chronicky vystaven nízkým dávkám prokazatelně škodlivých látek jako formaldehyd. 
    K článku se podle listu The Guardian vyjádřila kromě jiných nadace zabývající se obaly potravin. Její členové uvádějí, že karcinogenní formaldehyd se v obalových materiálech legálně používá a přítomen je i v plastových nápojových lahvích nebo v nádobí z plastu. 
    Nejde jenom o formaldehyd, ale o asi 400 chemikálií včetně bisfenolu A využívaného při výrobě plastů, tributylcínu, triclosanu nebo ftalátů. "Zatímco odborníci o těchto látkách stále debatují, konzumenti jsou jim denně a většinou nevědomě vystaveni," napsali členové nadace. Podle nich by se do rutinně prováděných toxikologických analýz mělo zahrnout také pátrání po buněčných změnách, které nastávají při kontaktu obalů s potravinou a které mohou například způsobovat hormonální změny. 
    Autoři článku upozorňují také na obtíže výzkumu dlouhodobého vlivu vystavení organismu těmto chemikáliím, protože balené potraviny konzumuje většina lidí a nebude tedy možné vytvořit kontrolní skupinu, která jim po delší dobu vystavena nebyla. O to větší důraz by se měl podle skupiny klást na výzkum, který se bude zabývat potenciální souvislostí mezi chemikáliemi, s nimiž jsou potraviny v kontaktu, a chronickými nemocemi, jako je rakovina a diabetes, nebo dále obezita a neurologické problémy.


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.