Vyplatí se krabičková dieta?

Vyplatí se krabičková dieta?

22.04.2014 Andrea Křížová

Jak si vybrat správnou dietu až do domu?

V dnešní uspěchané době nemáme mnozí čas připravit si jídlo tak, abychom vyhověli požadavkům na energetický přísun živin a současně si udržovali, eventuelně i redukovali, tělesnou hmotnost. Lidé, kteří potřebují ulehčit s přípravou stravy, a není jim lhostejné, co jedí, mají možnost využívat nabídky firem, které se specializují na přípravu stravy. Jedná se o tzv. krabičkové diety nebo diety do domu.

krabickova

Existují firmy, které respektují věk a upozorňují na možná rizika s tímto věkem spjatá. Například mladé, dvacetileté, přesvědčují o nutnosti uvědomění si, že se v tomto období ustaluje hmotnost i tvar postavy, kterou si budou udržovat s malými změnami až do konce života. Tvrdí, že mladý člověk nemá čas myslet na pravidelný denní stravovací režim, že prosedí většinu času v posluchárně, buduje kariéru a žije intenzivním společenským životem s dostatkem energeticky bohatých nápojů. Je pravdou, že v tomto věku nejsou stravovací návyky ideální.

Ale stále platí – pokud rodiče svému potomku vštípili správné zásady stravování, potom se není čeho obávat. Hrozba fast foodu se smrskne na výjimky a prosezené hodiny v posluchárně se vyváží sportovní aktivitou v ranních nebo odpoledních hodinách. Když zvážíme cenu za nabízený typ stravování, je to pro mladého člověka nedosažitelná záležitost.

Riziko výběru

Od chvíle, kdy jsme ale výdělečně činní, lze brát nabídky firem vážně. Jak si vybrat tu správnou nabídku? Jak poznat, zda nabízená strava je pro mě dostačující? Někomu stačí řídit se podle ceny, někdo nahlédne do fotogalerie hotových pokrmů a někomu pomůže rada odborníka.

V České republice je na sedmdesát firem, které se zabývají výrobou a dovážkou krabičkových diet. Jako doplňkový sortiment mají i stravu pro školáky, studenty, do kanceláří, pro těhotné ženy i kojící maminky a nezapomínají ani na seniory. Hlavní činností je ale u většiny firem krabičková dieta určená k redukci hmotnosti.

Sestavené jídelníčky jsou rozděleny do kategorií dle celkového energetického příjmu a nabídka redukčních programů je bohatá. Přes jídelníčky s nejnižším energetickým příjmem 4000 kJ nabízené jako Basic, přes Standard s hodnotou 7000 kJ až po sportující, kterým je doporučován program s 15 000 kJ.  A v tom je základní problém. Pokud chcete redukovat hmotnost a vyberete si základní (nejlevnější) program na 4000 kJ, nenajde se nikdo, pro koho by byl tento program vhodný. Dívka s výškou 165 cm ve věku 20 let by musela vážit 10 kg a čtyřicetiletá žena si může dovolit hmotnost 20 kg. Je zřejmé, že redukce hmotnosti není na místě. Pokud si vyberete program na 5000 kJ, vězte, že pokud jste vyšší postavy, pohybově aktivní, budete hladovět a vaše tělo místo tuků bude „spalovat“ bílkoviny, tudíž přijdete o svoji svalovou hmotu. Ta se velmi rychle nahradí hmotou tukovou a po ukončení dietní kúry je jojo efekt stoprocentně zaručen. Program na 5000 kJ je vhodný pro lidi menších postav s minimální pohybovou aktivitou z důvodu např. onemocnění pohybového aparátu.

krabickova2

Bez odborníka ztloustnete

Každá firma nabízející vyváženou stravu by měla spolupracovat s odborníkem na výživu. Jeho úkolem je od klienta získat základní informace jako je věk, výška, hmotnost, zaměstnání (sedavé, aktivní), sportovní aktivity (jaké a kolik hodin denně/týdně). Na základě těchto údajů vypočítá váš bazální metabolismus, který je odrazovým můstkem pro zvolení správné energetické potřeby klienta.

Pokud klient nemá výraznou fyzickou aktivitu, není nutné navyšovat příjem energie. Například pokud má klient zdravotní handicap, který jej omezuje v pohybu, lze při snižování hmotnosti konzumovat potraviny, jejichž energetická hodnota odpovídá jeho bazálnímu metabolismu. Pokud ale klient cvičí, sportuje více než třikrát týdně alespoň hodinu, lze příjem energie zvýšit. Tento výpočet by ale měl s klientem prokonzultovat odborník. Pokud bude klient přijímat energii pod svůj bazální metabolismus, budou v organismu probíhat katabolické reakce a procento tukových zásob v těle vzroste.

Zajímá-li nás, jakým způsobem se strava připravuje, dobrým ukazatelem je informace, zda jsou pokrmy připravovány v souladu s osvědčením systému HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) pro zajištění zdravotní nezávadnosti potravin a pokrmů během všech postupů od výroby po prodej konečnému spotřebiteli, tj. při výrobě, zpracování, skladování, manipulaci, přepravě a maloobchodní distribuci. Tento systém zavazuje výrobce k přípravě zdravotně nezávadné stravy.

krabickova3

Pozor na poměr živin

Neméně důležité je i složení připravované stravy. Poměry jednotlivých živin jsou občas nevyvážené. Bílkoviny se pohybují okolo 30 %, sacharidy dosahují 30 až 40 % a komu by se líbilo stravovat se dle jídelníčku, který stojí 6 až 12 tisíc měsíčně a jehož obsah tuků je 41 %? V knize Referenční hodnoty pro příjem živin se uvádí: „Důkazy o škodlivém účinku vyššího příjmu bílkovin nebyly zatím experimentálně prokázány. Na druhou stranu nebyly ani u nadměrného příjmu bílkovin zjištěny žádné pozitivní fyziologické účinky.“

 Fyziologický poměr živin je pro člověka 10 až 15 % bílkovin, 30 % tuků a 55 až 60 % sacharidů. Při zvýšené sportovní aktivitě se mohou poměry živin upravit na 20 % bílkovin, 30 % tuků a 50 % sacharidů. Bílkoviny jsou jak rostlinné, tak živočišné. Ideální poměr je 1:1. Tuky i sacharidy jsou součástí mnohých potravin. Pro náš organismus je profitující, když jsou v jídelníčku zastoupeny tuky rostlinné v podobě jednodruhových olejů a sacharidy v podobě polysacharidů. Nelze se ale zcela vyhnout i nasyceným tukům a jednoduchým sacharidům.

 

Jak si dobře vybrat?

Než se rozhodnete zvolit si jednu firmu, která vám bude zajišťovat stravu po celý den, je dobré si nejprve zjistit několik informací:

-         zda se strava připravuje z čerstvých surovin nebo se používají polotovary,

-         zda je strava připravovaná dle hygienických kritérií,

-         jak často firma rozváží stravu,

-         zda spolupracuje s odborníkem, který vám doporučí program s dostatečným příjmem živin pro růst a obnovu tkání a zajistí tím pravidelnou, energeticky i biologicky vyváženou stravu po celou dobu redukční kúry.

krabickova4

Příklad jídelníčku na 7000 kJ

Snídaně: pórková pomazánka z tvarohu (50 g), chléb (100 g)

Přesnídávka: jablko (150 g)

Oběd: polévka zeleninová (250 ml), pečené kuře na pomerančích (150 g), vařené brambory (150 g), zeleninový salát (150 g)

Svačina:bílý jogurt s ovocem (200 g), grahamový rohlík (40 g)

Večeře: rizoto se zeleninou a šmakounem (270 g)

Celková energetická hodnota: 7067 kJ (62,1 g bílkovin; 53,2 g tuků; 234,7 g sacharidů)


Mohlo by vás zajímat

Jak poskládat stravu v průběhu dne?

09.05.2014 | Jak si vytvořit individuální jídelní plán a přesně si v něm nalinkovat co, kdy a v jakém množství budeme jíst?

Šlapeme si po jídle

18.08.2014 | Bodlák, jetel, mařinka nebo vratič.Víte o tom, že vypadají dekorativně nejen na louce, ale i na talíři?

7 triků, jak zhubnout po čtyřicítce

30.06.2014 | Čtyřicítka je věk, kdy už tělo nespaluje tak rychle a kilogramy mnohem rychleji nabíráme, než shazujeme. Je tedy nutno k němu přistupovat trochu jinak. Jak se zbavit nežádoucích kil a své tělo dostat pod kontrolu?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.