Vůně vína

Vůně vína

30.08.2011 Redakce

V rámci tradičního Pálavského vinobraní v Mikulově proběhne 10. a 11. září 2011 za podpory Vinařského fondu a města Mikulov třetí ročník unikátní akce zacílené na široké spektrum návštěvníků vinobraní – Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně, Mikulov 2011.

Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně Mikulov 2011 nabídne možnost návštěvníkům Pálavského vinobraní prověřit zajímavou formou své schopnosti vnímání vůní, obsažených ve víně. Objeví tak úzké spojení mezi vínem a vinnými vůněmi, které jsou pro vnímání jedinečnosti toho kterého vína naprosto klíčové.

Hlavní soutěž, která se koná v sobotu 10. září od 10.00 do 17.00 hod. v Gajdoškově sále na zámku Mikulov, je založena na kombinaci praktických a teoretických (nicméně ne nutně expertních) schopností. Aspirant na titul mistra republiky tak bude muset zvládnout poznávání vůní ve víně s využitím renomované učebnice Vůně vína – Le Nez du vin francouzského odborníka v oblasti aromat Jeana Lenoira, poznávání vůní reálných produktů a zodpovědět řadu vědomostních otázek o vůních vín se zaměřením na vína z Moravy a Čech.

Součástí nedělního programu bude mimo jiné také soutěž Malý sommelier, určená dětem do 14 let a jejich rodičům. Koná se od 11.00 do 17.00 hod. na zámku v nástupním sále a zaměřuje se na poznávání vůní a chutí. Součástí mistrovství bude dále také vzdělávací interaktivní expozice vysvětlující propojení moravských vín s jejich typickými aromaty.

Loňského 2. ročníku mistrovství se v předkolech zúčastnilo okolo 1 000 zájemců a samotné hlavní soutěže 391 osob. Mistrovství si již v rámci Pálavského vinobraní vybudovalo pevnou pozici a lze očekávat, že v letošním roce přiláká ještě více soutěžících i diváků. Zajímavostí dvou minulých ročníků byli vítězové resp. vítězky. 1. Mistrovství v roce 2009 vyhrála Marta Vítková z Mikulova a při 2. mistrovství v roce 2010 se museli mistři vinaři a sommelieři poklonit před Adélou Hoffmannovou z Brna. Otázkou je, zda se i do třetice potvrdí, že neomylným čichem opravdu vládnou hlavně ženy.

 


Mohlo by vás zajímat

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.