VÍNO Z BZENCE OPĚT VYHRÁLO NA PLNÉ ČÁŘE

VÍNO Z BZENCE OPĚT VYHRÁLO NA PLNÉ ČÁŘE

05.09.2023 Jana Čiháková

Vítězem 25. ročníku soutěže TOP 77 vín v České republice se stalo Zámecké vinařství Bzenec. Získalo hlavní cenu Eduarda Postbiegla za nejlepší kolekci vín v soutěži, ve čtyřech předchozích letech toto ocenění dostalo vinařství Michlovský. Výsledky soutěže dnes novinářům oznámili pořadatelé, slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční ve čtvrtek v Besedním domě v Brně.

Šanci na vítězství dává kolekci jednoho vinařství to, že má alespoň jedno víno oceněné pěti hvězdičkami a dalších pět se třemi nebo čtyřmi hvězdičkami. Zámecké vinařství Bzenec mělo pět hvězdiček pro dvě přihlášená vína, čtyři hvězdičky pro tři přihlášená vína a tři vína získala ocenění třemi hvězdičkami.

"Do soutěže letos 108 vinařů přihlásilo 609 vín, což je méně než v minulých letech. Určitou roli zřejmě sehrálo to, že jsme museli zavést manipulační poplatek za účast. Ale podle toho, co víme z komunikace z ostatních soutěží, letos se obecně do soutěží hlásilo méně vín," konstatoval ředitel a zakladatel soutěže Dan Mádr. Ze 609 přihlášených vín jich 12 získalo pět hvězdiček, 44 čtyři hvězdičky a 247 tři hvězdičky.

Komise vína hodnotily podle mezinárodních pravidel OIV stobodovým systémem. Využívaly přitom program Elwis Národního vinařského centra ČR. Již čtvrtým rokem pořadatelé nechávají hodnotit vína nižším počtem komisí, letos to byly tři komise, které vína hodnotily tři dny. Podle pořadatelů je tento systém objektivnější než při vyšším počtu komisí, jejichž hodnocení vzorků se může rozcházet. Hodnocení je dvoukolové, v prvním komise udělují body, ve druhém kole znovu hodnotí všechna vína s více než 86 body a dávají jim hvězdičky.

Novinkou bylo rozdělení suchých bílých vín do dvou kategorií podle obsahu cukru. Kategorie A zahrnovala vína od nula do čtyř gramů na litr, kategorie B pak vína do devíti gramů cukru. Celkem vinaři do obou kategorií přihlásili 253 vzorků, což bylo více než u sladších vín. Kategorií bylo letos 13, z toho pět pro bílá vína, po dvou pro růžová, červená a šumivá. Vlastní kategorii měla naturální vína a vína zahraniční.


Mohlo by vás zajímat

DÁVÁTE SVÝM DĚTEM NEMYTÝ MELOUN? ROČNĚ MŮŽE ZA DESÍTKY PŘÍPADŮ SALMONELÓZY

26.07.2024 | Melouny a okurky v létě nepochybně osvěží, obsahují i nezanedbatelné množství vlákniny a vody, takže zároveň i hydratují. Bohužel někdy za vysokou cenu. I přestože budí dojem potravin s nízkými riziky, stojí ročně za desítkami případů salmonelózy anebo listeriózy.

MEXICKOU TOVÁRNU NA TEQUILLU ZACHVÁTILY PLAMENY: ZMATEK PO VÝBUCHU

24.07.2024 | Nejméně pět mrtvých a dva zraněné si vyžádal výbuch a následný požár v mexické továrně na tequilu ve stejnojmenném městě ve státě Jalisco. Neštěstí se stalo v úterý pozdě večer, informovala s odvoláním na mexické úřady agentura AP. Všechny oběti jsou zaměstnanci továrny a jeden ze zraněných je ve vážném stavu. Příčina exploze se nadále vyšetřuje.

ZA JABLKA SI PŘIPLATÍME (A NEJEN TA): PŘEHLED CEN PODLE DAT ČSÚ

22.07.2024 | Stejně jako v červnu, tak i v červenci potraviny, které sleduje Český statistický úřad (ČSÚ), meziměsíčně hlavně zdražily. Oproti tomu, jak ceny rostly v červnu, je však současné navýšení mírnější - nejvíce je patrné v případě kilogramu konzumních jablek, který meziměsíčně stojí o 6,26 procenta více, tedy 41,44 koruny. ČSÚ o tom informoval na svém webu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.