VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ČAJ VYLEPŠENÝ KOKTEJLEM ALKALOIDŮ V TRŽNÍ SÍTI

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ČAJ VYLEPŠENÝ KOKTEJLEM ALKALOIDŮ V TRŽNÍ SÍTI

29.03.2023 Jana Čiháková

V bylinné čajové směsi našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce patnáctkrát více pyrolizidinových alkaloidů, než připouští zákonný limit. Jde o kilogramové balení s názvem Energie - bylinná čajová směs od výrobce Byliny Mikeš z Číčenic. Inspekce doporučuje spotřebitelům, aby si čaj z této směsi nevařili, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Pavel Kopřiva.

Pyrolizidinové alkaloidy vznikají podle Informačního centra bezpečnosti potravin přirozeně v rostlinách. Jde o sekundární metabolity, které slouží jako ochrana proti býložravcům. Výskyt alkaloidů se liší podle druhu rostliny i podle její části, závisí i na půdních či klimatických podmínkách. Ve vysokých dávkách může vést konzumace k poškození jater a výzkumy na zvířatech ukázaly, že v některých pyrolizidinových alkaloidech jsou karcinogeny.

Zatímco zákonný limit je 200 mikrogramů na kilogram, směs obsahovala 2929 mikrogramů na kilogram. Jde o šarži, která měla datum minimální trvanlivosti do prosince příštího roku.

Inspekce zahájí s výrobcem správní řízení o uložení pokuty.


Mohlo by vás zajímat

TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

07.12.2023 | Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.