Vánoční mlsání s menšími výčitkami

Vánoční mlsání s menšími výčitkami

16.12.2013 Ing. Olga Hudcová

Vůně vanilky, medu, skořice a kokosu? Oku lahodící barevné variace sušeného ovoce a oříšků? Ano, cukroví útočí na naše smysly mnoha zbraněmi. Přinášíme několik sladkých, ale i zdravějších receptů pro vánoční stůl.

Marokánky

maro

Ingredience: 250 ml polotučného mléka, 100 g sekaných vlašských ořechů, 100 g sekaných mandlí,
40 g medu, 15 g másla, 100 g brusinek, 100 g kandované pomerančové nebo citronové kůry, 50 g ovesných vloček, 20 g pohankové krupice

Postup: V mléce rozmícháme mouku, krupici, vločky, přidáme cukr, máslo a vzniklou směs přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme asi 3 minuty, do zhoustnutí. Poté vmícháme zbývající suroviny. Po vychladnutí děláme lžící hromádky na pečící papír. Pro lepší sundání doporučujeme papír lehce potřít tukem (např. ceres softem). Placky pečeme na 180 °C asi 15-20 minut. Po vychladnutí zdobíme rozpuštěnou čokoládou (alespoň se 60 % kakaa).

Tvarohové linecké

Ingredience: 150 g celozrnné mouky, 100 g pohankové mouky, 250 g měkkého tvarohu, 150 g másla, 1 žloutek, 60 g třtinový cukr, špetka soli, citronová kůra, marmeláda na ozdobu 

Postup: Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto. Uložíme alespoň na 2 hodiny do lednice. Na pomoučeném vále vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary, které pak přemisťujeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předem předehřáté troubě při 150 °C dorůžova. Po vychladnutí slepujeme marmeládou.

 Zázvorové mrkváčky

Ingredience: 180 g jemně strouhané mrkve, 200 g špaldové mouky, 100 g pohankové mouky, 150 ml řepkového oleje, 100 g třtinového cukru, 1 vajíčko, 1 velká mrkev 1 lžička zázvoru (sušeného nebo nastrouhaného)

Postup: Mrkev očistíme, nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme asi půl hodiny odležet. Z vyváleného těsta vykrajujeme různé tvary. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 15 minut.

Jáhlové kuličky

kulciky

Ingredience: 130 g jáhel, 500 ml mléka, špetka soli, 50 g třtinového cukru, 50 g strouhaného kokosu, 30 g mletých vlašských ořechů, 30 g mletých lískových ořechů, 50 g nasekaných rozinek, 50 g ovesných vloček, 30 g másla, 1 vejce, 1 lžíce medu, na obalení mleté ořechy nebo strouhaný kokos

Postup: Jáhly propláchneme studenou, poté vařící vodou a uvaříme doměkka v lehce osoleném mléce. Jakmile vznikne hustá kaše, vmícháme vajíčko, osladíme a přidáme všechny sypké ingredience. Dobře promíchanou směs odstavíme z ohně, vmícháme máslo, do vlažné kaše pak i med. Vzniklou kaši necháme vychladnout a ztuhnout v lednici (nejlépe do druhého dne). Poté tvarujeme kuličky a obalujeme ve strouhaném kokosu nebo směsi mletých ořechů.

 

Vanilkové rohlíčky se slunečnicí

Ingredience: 250 g špaldové žitné nebo celozrnné pšeničné mouky, 50 g hladké kukuřičné mouky, 50 g rozmixovaných slunečnicových semínek, 50 g mletých ořechů, 100 g másla nebo hery, 50 g třtinového cukru, žloutek, půl balíčku vanilkového cukru, citronová kůra a mléko dle potřeby

Postup: Všechny suroviny smícháme a vypracujeme dobře tvarovatelné těsto, které necháme den odpočinout v lednici. Následující den formujeme rohlíčky, pečeme je v předem vyhřáté troubě na pečícím papíru při 160 °C dorůžova. Ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.

 

Rozinková srdíčka

Ingredience: 30 g celozrnné pšeničné mouky, 80 g rozinek, 70 g ořechů, 50 ml citronové šťávy, 1 vaječný bílek, 1 vaječný žloutek na potřen

Postup: Rozinky s ořechy rozmixujeme, do vzniklé směsi přidáme mouku, bílek a citronovou šťávu. Uhněteme lepivé těsto, které překryjeme potravinářskou fólií a uložíme v chladničce do dalšího dne. Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj srdíčka či jiné tvary. Na plechu potřeme rozšlehaným žloutkem. Cukroví pečeme při teplotě 180°C po dobu asi 10 minut.

 

Vánoční tyčinky s javorovým sirupem

Ingredience: 250 g ovesných vloček, 100 g másla, 50 g třtinového cukru, 90 g javorového sirupu, lze nahradit i medem

Postup: Na pánvičce smícháme všechny připravené suroviny a mírně zahřejeme, vytvoří se nám tak těsto, které rozprostřeme „na placku“, nakrájíme na tyčinky a na pečícím papíře pečeme v troubě do zlatova.

kokos

Jáhlové Raffaello kuličky

Ingredience: 200 g jáhel, 300 ml mléka, 3-4 lžíce medu, 1 lžíce vanilkového cukru, 90 g rozpuštěného másla, 200 g strouhaného kokosu, 50 g loupaných mandlí

Postup: Jáhly uvaříme v mléce. Do vychladlé kaše vmícháme med, vanilkový cukr, máslo a kokos. Vypracujeme těsto, ze kterého vytvoříme kuličky. Dovnitř vpracujeme mandli a obalíme je v kokosu. Pro zvýraznění chuti do kuliček doporučujeme přidat i pár kapek mandlového likéru.


Mohlo by vás zajímat

Letní polévka z rajčat a paprik

29.07.2015 | Znáte chutnější letní oběd než zdravou zeleninovou polévku?

Tartaletky s ovocem

15.06.2015 | Malé koláčky z křehkého těsta, patří mezi oblíbené dezerty, které vypadají dokonale a chutnají ještě lépe. Navíc jejich příprava není náročná, stačí trocha trpělivosti při výrobě košíčků, zručnosti při míchání vanilkového krému a fantazie při zdobení ovocem...

Jak na zavařování bez chemie a hromady cukru?

03.07.2015 | Ovoce, hromada cukru, želírovací cukr a vařit. To je základní recept na zavařování marmelád, kompotů a ovoce podle babiček. Víte, že to jde i jinak? Zdravěji, s méně cukrem, bez želírovacícho cukru a tak, aby se zachovala přirozená chuť ovoce? Jak na to radí Vendula Svobodová, technoložka Sklizeno.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.