ÚSTŘICE: Z TRHŮ PRO CHUDINU AŽ KE ZLATÝM STOLŮM BOHÁČŮ

ÚSTŘICE: Z TRHŮ PRO CHUDINU AŽ KE ZLATÝM STOLŮM BOHÁČŮ

08.01.2024 KATEŘINA KMECOVÁ

Opravdoví gurmáni na ně nedají dopustit. Jejich prvotní konzumace má v jejich kolébce, gastronomicky proslulé Francii, pomalu status složení gurmánské maturitní zkoušky. Ti největší francouzští fajnšmekři tvrdí, že se mají konzumovat jen v měsících, které obsahují v jejich rodném jazyce písmeno „r“. Kdo ale propadne jejich výtečné chuti dobře ví, že není měsíc, kdy by se ústřice nehodily. A zrovna ten poslední v roce se na svátečním stole obzvlášť vyjímají…

Biologicky jsou živočichy patřícími do kmene měkkýšů, třídy mlžů. Žádní velcí fešáci to nejsou, na první pohled připomínají spíš nezajímavý kámen. Společensky jde ale o pochoutku, k jejíž konzumaci je slavnostní závěr roku skvělou příležitostí. Ačkoli jejich obliba stoupá v posledních letech, na poli gastronomie nejsou žádnou novodobou pochoutkou. Ústřice se konzumovaly již v době kamenné. Také ve starověku šlo o žádanou delikatesu, již staří Římané budovali první jezírka, v nichž ústřice chovali. Ještě na začátku 19. století se prodávaly jako součást pouličního občerstvení za minimální ceny.

Díky dobré dostupnosti a nízké ceně se na počátku 20. století jen v New Yorku zkonzumovalo na milion ústřic denně. Nabídka přestala dostačovat, pobřežní vody začaly být kvůli rostoucí populaci znečištěné. Změny se začaly projevovat až od 20. let, kdy bylo kritizováno zapojení dětské práce při sběru ústřic i ekologické dopady. Lov ústřic začal být postupně regulován, dnes většina ústřic pochází z farem. Nové studie ukazují, že chov ústřic představuje poměrně masivní produkci skleníkových plynů. Velkochovy nejsou problematické ani tak kvůli samotným plynům vypouštěných ústřicemi, ale jejich kombinací s používanými hnojivy.

NUANCE V CHUTI

Původní výskyt zahrnoval oblast severovýchodního pobřeží Atlantského oceánu, odkud se ústřice rozšířily do vod okolo východních břehů USA. Dnes jsou ústřice doma na mnoha místech v Asii, Americe i Evropě, kde se nacházejí mělké pobřežní vody, v nichž se střídá příliv a odliv. Ústřic je mnoho druhů, a ne všechny jsou vhodné k jídlu. Některé odrůdy nejedlých ústřic umějí tvořit perly, jedlé tuto schopnost nemají. Ústřice jedlá dorůstá do délky 5 až 15 centimetrů, výjimečně může mít až 20 cm.

Ústřice se označují s ohledem na velikost čísly 0 až 5. Označení 0 nesou ty největší, 5 nejmenší. Největší ústřice je obtížné konzumovat syrové vcelku, jsou tak vhodnější na nějakou tepelnou úpravu. Metody chovu se liší, především v ohledu na hustotu chovaných ústřic. V návaznosti na to se odlišují jejich vlastnosti, chuť a samozřejmě i cena. Znalci jsou schopni odhalit v chuti nejmenší rozdíly podle jejich původu – stejně jako someliéři ve víně.

CELOROČNÍ POCHOUTKA?

U nás si ústřice můžete objednat v restauracích, zaměřujících se na francouzskou kuchyni, existují již i ústřicové bary. Ale zakoupit je lze i ve vybraných obchodech nebo na internetu. Naprostým základem je, abyste ústřice jedli jen na místech, kde se můžete spolehnout na jejich čerstvost.

Podle Francouzů bychom ústřice měli jíst jen v měsících, které v sobě ve francouzštině obsahují písmeno „r“. Jejich hlavní sezóna je tedy od září až do dubna, ale vzhledem ke způsobu lovu a metodám chlazení je seženete celoročně. Jediným omezením je, že v letních měsících se ústřice rozmnožují, jsou masité a nemají tak dobrou chuť.

TEST ČERSTVOSTI

Po výlovu by měly vydržet v dobré kvalitě týden až deset dní. Když vezmete ústřici do ruky a zatřepete s ní, měli byste cítit, že obsahuje vodu, není dutá. Případně můžete o sebe klepnout dvěma ústřicemi, mělo by to znít jako ťuknutí kameny. Lastury musejí být zavřené, pokud je nějaká otevřená, sáhněte na ni – pokud se uzavře, je v pořádku. Jestliže ale zůstane otevřená, musíte ji vyhodit. Maso čerstvé ústřice se také stáhne, pokud se ho dotknete nožem nebo ho pokapete citrónovou šťávou. Čerstvé ústřice jsou vlhké, lesklé a voní po moři. V případě, že ústřice zapáchá, ruce pryč od ní. Pokud si ústřice kupujete domů, musejí být celou dobu uloženy v lednici, a to položené hlubší stranou dolů, aby z nich nevytekla voda.

POVÁLET, NEKOUSAT

Samotné otevření ústřice není zrovna jednoduchý úkol. Nikdy ústřice neotevírejte, například kvůli úspoře času, v předstihu, ale vždy až bezprostředně před konzumací. Dobré je ústřici držet v rukavici nebo utěrce, pro případ, že by vám sjel nůž. Ideální je použít nůž určený speciálně na otevírání ústřic, běžný byste si mohli zničit. Zastrčíte ho pod víčko, páčením rozříznete sval a poté pohybem otevřete zbytek schránky. Není potřeba vyvinout velkou sílu, ale nutný je správný grif. Žádná velká příprava není třeba. Zpravidla se jen pokapají citrónem, který podtrhne jejich chuť. Syrové ústřice se nekoušou, jen se poválejí na patře a spolknou.

DO PÁRU S BUBLINKAMI

Ústřice jsou typickým příkladem jídla, které buď milujete, nebo nenávidíte. Navíc u nich platí, že je nutné se k nim takzvaně projíst. Těžko předpokládat, že si jejich chuť zamilujete, pokud jsou vaše zkušenosti s exotičtějšímu pokrmy jen sporadické a základ vašeho jídelníčku tvoří česká kuchyně. Pro první seznámení je vhodnější zvolit ústřice po tepelné úpravě – vařené, smažené, pečené nebo uzené. Případně není od věci ústřice naservírovat s nějakou výraznější omáčkou. Velmi dobře funguje například vinný dresink, holandská či barbecue omáčka.

Hovoříme-li o párování, je první partner ústřic jasný. Královskou kombinaci tvoří se šampaňským. Kyselost a jiskrnost šampaňského se skvěle doplňuje s jemně slanou, zemitou chutí ústřic. Pochopitelně i bublinky je třeba vybírat s jistou znalostí – lepší budou mladší ročníky, jejichž intenzita nebude přebíjet chuť ústřic. Ačkoli může kombinace ústřic se šampaňským znít jako prvotřídní snobárna, jejich spárování má svou logiku, potvrzenou vědeckými poznatky. Jejich snoubení funguje údajně hlavně díky tomu, že obě potraviny chutnají po umami. U ústřic jejich chuť vychází z těla měkkýšů, v šampaňském stojí na rozpadlých kvasinkách.

PRO LEPŠÍ SEX

Ústřice jsou považovány za jedno z nejznámějších afrodiziakálních jídel. Ne náhodou mezi jejich slavné konzumenty patřil Giacomo Casanova. Zatímco dříve byl princip fungování těchto potravin připisován božským silám, konkrétně krásné Afroditě, dnes víme, že jejich účinek je založen na vědecky podložených procesech v našem organismu. U ústřic je tento vliv na libido založen na vysokém obsahu zinku. Ve 100 gramech čerstvých ústřic se nachází až 78 mg zinku, což je asi sedminásobek denní doporučené dávky. Díky němu je zaručena správná hladina testosteronu v krvi. Pozitivní vliv má také vysoký obsah omega 3 mastných kyselin a v poslední řadě dobrá stravitelnost, neboť mají téměř nulový obsah tuků a sacharidů. Všem odvážlivcům přejeme dobrou chuť!


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.