Těstoviny, rýže, luštěniny a paštiky rychle mizí z regálů. Důvod? Koronavirus!

Těstoviny, rýže, luštěniny a paštiky rychle mizí z regálů. Důvod? Koronavirus!

27.02.2020 Jana Čiháková

Tuzemské potravinářské řetězce i internetoví prodejci potravin zaznamenali zvýšený zájem zákazníků o některé trvanlivé potraviny. Zvýšenou poptávku přičítají šířícímu se koronaviru v okolních státech.

Obchodníci provozující kamenné prodejny mají většinou dostatečné zásoby, e-shop Rohlík.cz ale zákazníky na svém webu informuje o nedostupnosti některého zboží.

Síť Tesco hlásí vyšší poptávku po těstovinách, rýži, mouce, konzervách a olejích. "Nárůsty prodejů jsou v desítkách procent," řekl ČTK mluvčí prodejen Tesco Václav Koukolíček. Hypermarkety Globus zaznamenaly podle vedoucí korporátní komunikace Rity Gabrielové zvýšený zájem o některé trvanlivé potraviny v posledních hodinách. "Stále však věříme, že není důvod k panice, jak zaznívá v dnešním prohlášení Světové zdravotnické organizace. Dnes i v dalších dnech podnikneme dostatečná opatření k tomu, abychom uspokojili poptávku našich zákazníků i dostatečně zabezpečili případnou ochranu našich zaměstnanců," doplnila Gabrielová.

Zbyde na všechny?

Vyšší poptávku po trvanlivých potravinách eviduje také společnost Kaufland. "U těchto produktů může dojít ke krátkodobému nedostatku. Ve spolupráci s našimi dodavateli pracujeme intenzivně na tom, aby byla zajištěna dostupnost zboží v našem řetězci," řekla mluvčí Kauflandu ČR Renata Maierl. Zvýšené prodeje o desítky procent hlásí také prodejny Albert, a to u olejů, mouky, rýže, těstovin a dalších suchých potravin. "Zvyšujeme objednávky do obchodů a závozy zboží. Předpokládáme, že zvýšený zájem potrvá pouze několik dní, než se zákazníci dostatečně předzásobí," uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Majitel e-shopu Rohlík.cz Tomáš Čupr řekl, že u paštik, luštěnin, těstovin či dětských výživ zaznamenali pětkrát vyšší prodeje. Zboží, které prodají běžně za týden, lidé nakoupili za den, uvedl. Nové zásoby by měl Rohlík.cz mít už ve čtvrtek, do pátku slibuje zásobu na mnoho týdnů. Zvýšený zájem o vybraný sortiment ČTK potvrdil také konkurenční e-shop Košík.cz.


Mohlo by vás zajímat

MLADÉ, PRVNÍ ANEBO SKUTEČNĚ SVATOMARTINSKÉ? VÍTE, JAKÉ JSOU ROZDÍLY?

10.11.2023 | Zatímco první lahve s vínem označeným symbolem rytíře na koni a oficiální značkou Svatomartinské se začnou prodávat a otevírat až v sobotu, touto dobou už je možné ochutnat řadu vín, která vznikla z letos sklizených hroznů. Vína označovaná jako mladá nebo první existují na trhu vedle těch svatomartinských a vyrábějí je vinařství malá i velká.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.