Testovali jsme grilovací omáčky!

Testovali jsme grilovací omáčky!

11.07.2016 Redakce

Každému chutná něco jiného. Někdo si objedná k obědu svíčkovou se šesti, jiný zase preferuje saláty s grilovaným kuřetem. Stejně tak tomu je i v případě používání nejrůznějších majonéz a kečupů.

Jsou lidé, kteří se těmto produktům brání a považují je za zbytečné a nezdravé. Mnoho z nás si ale bez nich svou kuchyni představit nedokáže. A protože je zároveň grilovací sezóna v plném proudu, otestovali jsme pro vás nejrůznější omáčky, abychom zjistili, jaké jsou na trhu vůbec příchutě a v jaké kvalitě jsou nabízené.
Pravidla neexistují – jen receptury
Co se legislativních pravidel týče, grilovací omáčky jsou tak trochu oříšek i pro samotné zákonodárce. Zatímco například u kečupu máte jasně stanoveno vyhláškou číslo 157/2003 Sb. (u majonézy je to vyhláška číslo 326/2001 Sb.), jak mají přesně vypadat a jakým technologickým postupem mají být vypracovány, u barbecue omáčky nebo česnekové omáčky tato pravidla nenajdete. Tím pádem mají výrobci velmi široké pole působnosti. Nezbývá než se obrátit k uznávaným recepturám a doufat, že obsažené ingredience budou v souladu s omáčkou, na kterou by vám dal recept kuchař vyhlášené restaurace.

Grilovací omáčky mají dlouhou dobu trvanlivosti. Najdete je často v regálech u kečupů nebo ve speciálních sezónních gril-koutkách, které některé prodejny mají. Ačkoli je doma můžete mít ve špajzu klidně rok, po otevření patří bezpodmínečně do lednice. Omáčky by také neměly stát dlouho v teple. Nejsou tomu uzpůsobené. Pokud tedy s přáteli chystáte grilovací party, správný způsob není postavit celá balení na stůl, ale vyklopit do mističky a zbytek neprodleně uložit do lednice.

Ve skle nebo v plastu?
Do čeho výrobce svou omáčku uloží, se liší kus od kusu. Zda sklo či plast, to opravdu záleží na vašich preferencích a také na tom, čemu ze spotřebitelského hlediska dáváte větší váhu. Nám se například líbí, že u obalů ve skle vidíte obsah. Mohli jsme si tedy prohlédnout částečně i texturu omáčky, zda obsahuje nějaké kousky i jak tmavá je její barva. U barbecue se nám třeba potvrdil předpoklad, že ty více červené tíhnou chuťově spíš ke kečupům, ty tmavší byly většinou pikantnější a kouřovější.Avšak pokud dávkujete přímo ze skleněné láhve, pravděpodobně vás tu potrápí obdobný „kečupový problém“. Dlouho nic neteče a pak si na maso nalijete polovinu nádoby. To se vám u plastového obalu díky praktické „hubičce“ nestane. Plast se vám také nerozbije a co se hmotnosti týče, sklo mu nemůže konkurovat. Nicméně jeho hlavní nevýhodou je zase propustnost, při které dochází k průniku vodní páry, molekul látek a složek vzduchu.

Výsledek testu se dočtete v srpnovém čísle Světa potravin, které je v prodeji od 25. 7. 2016



Mohlo by vás zajímat

ŠUNKOVÝ SALÁM ZPĚT NA VÝSLUNÍ - LIBOVÉ MASO, POCTIVÁ RECEPTURA

06.05.2023 | Existují produkty, které tvoří přechod mezi celosvalový- mi a mělněnými výrobky. Mezi ně bezesporu patří šunkový salám. V sortimentu českých masných výrobků patří mezi opravdové stálice. Jak je na tom ale s kvalitou?

VELKÝ TEST MLÉČNÝCH VÝROBKŮ: BÍLÉ JOGURTY A ZAKYSANÉ SMETANY POD DROBNOHLEDEM

28.02.2024 | Na Potravinářskou komoru České republiky jsme pozvali přední české mlékárenské odborníky jak z průmyslu, tak z akademické sféry, a požádali je, aby pro vás otestovali ve speciálním testu širokou paletu bílých jogurtů a zakysaných smetan prodávaných na českém trhu.

TESTOVALI JSME MEDOVÉ KROUŽKY: MEDOVÝ JE JEN JEJICH NÁZEV

09.12.2023 | Medové kroužky platí za oblí- benou snídani nebo svačinu nejen mnoha dětí, ale i do- spělých. Jen samotné slovo med evokuje u mnoha stráv- níků garanci zdravého a pří- rodního produktu. Je to ale opravdu taková výhra?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.