Test vánočních čokolád: Pozor na cenové fígle

Test vánočních čokolád: Pozor na cenové fígle

27.12.2016 Redakce

Testovali jsme pro vás desítku kalendářů a k tomu šestici figurek s motivem „Santy“. Zkoumali jsme přirozeně kvalitu mléčné čokolády, kterou výrobci slibovali na obalu i celkovou chutnost produktů.

Na trhu najdete nyní skutečně velké množství adventních kalendářů a čokoládovo-mléčných figurek. Dokonce už jsou rozkategorizované pro kluky a holčičky a kromě vyobrazení vánočních motivů výrobci sází i na oblíbené dětské hrdiny, jako je kočička Hello Kitty, kultovní krtek nebo Angry Birds. Líbivost přirozeně hraje jednu z nejdůležitějších rolí. Dětský sortiment ostatně vydělává zejména na dobrém vizuálu.

Pokročila i praktičnost balení. Samozřejmě stále převažuje spousta větších dutých figurek, které rozbalíte, uvnitř máte jakýsi skelet, který trochu připomíná obrázek na staniolu, ale velmi se rozšířil sortiment i o malé čokolády, které jsou zabalené separovaně jedna po druhé a ukryté do plastové dózičky nebo čoko lízátek na špejli (na ty jsme se také zaměřili).

S potěšením musíme uznat, že spousta adventních kalendářů už má daleko lépe vypracovaná plastová okénka ukrývající se pod kartonem. Většinou je každá čokoládka ve svém „chlívečku“ a tak už se nestává, že si kalendář pověsíte, všechny čokolády se sesunou dolů a vy pak otevíráte 24 dní jen prázdná okénka. Příjemným zjištěním pak bylo, že čokolády v kalendářích si drží i svůj tvar a rytinu. Opět velké zlepšení oproti dobám minulým.

Podle čeho vybírat

V první řadě se při výběru zaměřte na složení. To, co je na prvním místě, vždy udává, čeho je v potravině nejvíce zastoupeno. Ty nejkvalitnější  čokolády mají mít správně jako první položku ve složení deklarovaný obsah kakaové sušiny nebo kakaové hmoty. Ten by měl být vyjádřený v procentech, protože právě výše procenta, určuje kvalitu (vyhláška číslo 76/2003 Sb, podle které lze stanovit nejen jakost čokolády a čokoládovým bonbónů, ale i medu, cukrovinek či kakaa, udává minimální 25% obsah). Pokud procentuální zastoupení nenajdete, popřípadě je kakaová složka až za dalšími čtyřmi údaji, je velmi pravděpodobné, že výrobce si pomohl při výrobě aditivy, které do čokolády úplně nepatří. Na nekvalitních čokoládách také často najdete označení typu kakaová pochoutka nebo čokoládová pochoutka. To je pak jasný důkaz toho, že kakaová sušina je zde hluboce pod hranicí povolené normy a výrobek nemůže používat označení mléčná čokoláda ze zákona. Posledním laickým kritériem je samozřejmě i cena. A jak už bylo psáno výše, u jakékoli čokolády platí přímá úměra kvality a ceny už jen z toho důvodu, že čokoládové boby jsou poměrně drahá záležitost (za kilo nepražených kakaových bobů zaplatíte okolo 750 korun).

Výběr produktů, který najdete v hodnotících tabulkách obsahem kakaové sušiny obstál. Všude se skutečně ukrývá mléčná čokoláda, obsah kakaové sušiny se průměrně pohyboval okolo 30 %, což je obsah srovnatelný s dobrou mléčnou čokoládou v tabulce. Podezření, že se nejedná o dobrou čokoládu, pojímáme u adventního kalendáře Kinder Mini Mix, kde výrobce deklaruje obsah mléčné čokolády 39 %, ale obsah kakaových složek je jen max 14 %.

Do rozpouštění se jim moc nechtělo

Kvalitní čokoládu určuje mimo chuťových vlastností i její znatelná vůně. Tou jsme také při testování začali. Pravá čokoláda voní opravdu pronikavě. Z náhražek vůni ucítíte jen, pokud jsou zde použité vhodné aromatické přídatné látky. Většina testovaných voněla celkem dobře a nezaznamenali jsme mezi nimi nějaké velké rozdíly. U některých vzorků bylo znatelné například aroma vanilky nebo ořechů, což bylo dáno též vylepšením čokoládové hmoty a řádně zapsáno ve složení.

Vedle vůně jsme si všímali i toho, jak kousky čokolády praskají. Pokud totiž zlomíte kostičku dobré čokolády, příjemně „lupne“. Je to dáno strukturou kakaové sušiny a tuku. Kousky, které se dají rozlomit obtížně a táhle, jako když ohýbáte pendrek, poukazují na šetřivost výrobce na kvalitních ingrediencích. Po pravdě řečeno, čokoláda příjemně praskla v minimu případů. U některých kalendářů, kde tušíme velmi kvalitní ingredience, jsme tento krok museli také vynechat, jelikož obsahovali náplně.

Co nás při testování zarazilo pak bylo, že ne každá čokoláda tála podle představ. Pravá čokoláda má tendence se začít rozpouštět při styku s teplotou lidského těla téměř okamžitě. Zpravidla u levnějších vzorků adventních kalendářů se začalo dít něco až po několika  vteřinách. Potvrdilo se, že tyto vzorky se pak o poznání hůř rozpouštěly i v ústech.

Cukr a tuk aneb Čeho je moc…

Do kvalitní čokolády nepatří ani kila cukru. Jeho obsah sice legislativa neukládá, ale vychází to ze samotné charakteristiky. Čokoládové boby jsou samy o sobě nasládlé. Odborníci s nadsázkou říkají, že čokoláda se má při výrobě cukrem jen trochu posolit.

Na testovaných nás dost mrzí, že se cukrem skutečně nikde nešetřilo. Připouštíme, že dětem nedělá problém jíst samotné kostičky bílého cukru a orientovat se podle jednoduchého hesla, co je sladké, to je dobré, dospělá část populace by ale pravděpodobně, stejně jako my, ocenila o mnoho menší sladkost, kde by vynikla chuť samotné čokolády. Některé kousky byly na svůj podíl cukru i dostatečně veliké. Byly dokonce tak sladké, že se kousek prakticky nedal dojíst. I na toto by měl výrobce ale myslet a přizpůsobit množství ingrediencí počtu soust.

Šetrná ruka se tu neprojevuje ani s použitím množství tuků. Dobré mléčné čokolády mají 25 % tuku a navíc se tu rozumí součet tučnosti kakaového másla s tukem mléčným. Ostatní tuky čokoláda prakticky nepotřebuje. Výrobci, kteří se snaží získat lepší tání u čokoládových produktů do nich přidávají ztužený tuk, kokosový tuk nebo palmojádrový tuk. Všechny jmenované patří do skupiny tuků zakázaných v pravé čokoládě. Pak by takový produkt neměl nést ani označení čokoláda.

U našich vzorků jsme též objevili používání rostlinných tuků. Dokonce nás překvapilo, že je používají vyhlášené značky, jako je Orion, Milka nebo Lindt. Jednalo se buď o palmový tuk nebo Shea. Jak jsme se přesvědčili po důkladnějším prostudování vyhlášky, na tyto tuky je udělena výjimka.

Cena se nezapře

Když se podíváte, kdo obsadil vítězná místa adventních kalendářů, zjistíte, že se jedná o výrobky spíše s vyšší pořizovací cenou. Nejvíce nám chutnaly ty plněné a od osvědčených značek, které prostě čokoládu umí a to Lindt, Milka a Orion. Pokud bychom měli doporučit nižší cenovou kategorii, rozhodně neuděláte chybu, když dětem koupíte kalendář Figaro. Patří dokonce mezi nejlevnější. Co ale naopak nedoporučujeme, je kalendář s krtkem little mole ani kalendáře pro dospělé. Obrázkem je to sice dobrý pokus, jak zaujmout, ale cena s kvalitou příliš nekoresponduje.

U figurek si dejte obzvlášť velký pozor na přepočet ceny na gramy. Namísto velkých a šibalsky se smějících Santa Clausů zkuste dát šanci malým čokoládám. Výrobci beztak používají klasický tahák, kdy na velkou dutou figurku s nepříliš chutnou čokoládou dají nízkou cenu, ale ta gramáží nedostáhne ani poloviny kvalitnějších čokolád hned vedle ve vizuálně menším balení. Z praktických kousků se nám celkem osvědčily všechny. Navíc Riegelein figurky z mléčné čokolády, které pořídíte za 29, 90 Kč, jsou celkem lákavá nabídka – co myslíte?

 


Mohlo by vás zajímat

NEJVĚTŠÍ TESTOVÁNÍ KLOBÁS V HISTORII: NAJDETE I SVOU OBLÍBENOU!

22.12.2023 | Klobásy patří k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším masným výrobkům, které jsou rozšířeny prakticky po celém světě. Kde přesně klobásy vznikly, a kdo je poprvé vyrobil, se nám už asi zjistit nepodaří. Dnes víme, že je znali již starověcí Sumerové, Řekové i Římané a jejich původ sahá ještě dále před tyto civilizace. Důvodem výroby klobás bylo zřejmě prodloužení trvanlivosti masa a zlepšení jeho senzorických vlastností.

ŠUNKOVÝ SALÁM ZPĚT NA VÝSLUNÍ - LIBOVÉ MASO, POCTIVÁ RECEPTURA

06.05.2023 | Existují produkty, které tvoří přechod mezi celosvalový- mi a mělněnými výrobky. Mezi ně bezesporu patří šunkový salám. V sortimentu českých masných výrobků patří mezi opravdové stálice. Jak je na tom ale s kvalitou?

TEST JAHODOVÝCH JOGURTŮ: JAK JSOU NA TOM S „BACILY“?

07.06.2023 | Při testování ovocných jogurtů se obvykle zaměřujeme na podíl ovocné složky, každý z nás si chce přece užít poctivou ovocnou nálož. Je tu však ještě další kritérium, které by mělo spotřebitele vést k výběru, a to množství laktobacilů a streptokoků v jogurtech. Právě jejich poměr totiž ovlivňuje výslednou chuť.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.