Tavený sýr Amore Toast

Tavený sýr Amore Toast

10.08.2010 Zdroj: SZPI

SZPI nařídila stažení taveného sýru původem z Itálie, z kterého skřípou zuby.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v minulých dnech řešila podnět spotřebitele, který v balení plátkových sýrů nalezl drobné cizí předměty. Podnět se týkal Taveného plátkového sýru Amore Toast, taveného výrobku ze sýra Gouda (balení 85 g, datum minimální trvanlivosti 22.09.2010), který byl vyroben v Itálii. Inspektoři okamžitě provedli kontrolu tohoto sýru v obchodní síti a skutečně zjistili, že i v dalších baleních stejné šarže tohoto sýru se vyskytují několik milimetrů velké a ostré kousky neznámého původu.

Dalším šetřením se prokázalo, že nejde o kousky plastu ani skla. Laboratorními analýzami bylo zjištěno, že se jedná o zkrystalizovanou laktózu, tzv. mléčný cukr. Ačkoliv to není žádná cizorodá látka, v podobě krystalků by se laktóza ve výrobku vyskytovat neměla. Z toho důvodu inspekce nařídila prodejci, aby uvedenou šarži sýru stáhl z obchodní sítě. Zkrystalizování laktózy mohlo být způsobeno chybou v technologii výroby.

Vzhledem k dlouhé době trvanlivosti mohou mít spotřebitelé uvedený sýr ještě doma. O své zdraví se však obávat nemusejí; laktóza se přirozeně vyskytuje v mléce, tudíž ji v určitém množství obsahují i mléčné výrobky. Na druhou stranu konzumace sýrů s krystaly, které skřípou mezi zuby, není nic příjemného.

O případu byla informována Státní veterinární správa, která je kompetentní ke kontrole dovozce uvedeného sýru.


Mohlo by vás zajímat

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

07.12.2023 | Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.

Pozor na rozinky z Iránu

30.05.2014 | Kupovali jste rozinky v Globusu? Raději zkontrolujte výrobce a šarži. SZPI ve výrobku nalezla přítomnost nepovolené látky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.